TOP
Body Balance

Cyclus vrouw; met jezelf in verbinding staan

Lingerie trends 2024

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 9 minuten van je tijd in beslag.

Een gezonde cyclus kan ervoor zorgen dat een vrouw beter verbonden is met zichzelf en met haar lichaam. Dit komt omdat een gezonde cyclus ervoor zorgt dat de hormoonbalans in het lichaam in evenwicht is en dat de menstruatiecyclus op een natuurlijke manier verloopt. Hierdoor voel je je fysiek, emotioneel en energetisch meer in balans. In dit artikel lees je alles over de cyclus van de vrouw.

Klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen en een verminderd libido nemen af als je een gezonde cyclus hebt. Bovendien kan het beter verbonden zijn met je lichaam ervoor zorgen dat je beter kunt luisteren naar de signalen van je lijf en daardoor beter in staat bent om te reageren op wat je nodig hebt. Zo ervaar je meer balans en voel je je gelukkier.

De cyclus van de vrouw

De cyclus van een vrouw is het natuurlijk proces dat plaatsvindt in de vrouwelijke voortplantingsorganen en die ervoor zorgt dat een vrouw in staat is om zwanger te worden. De cyclus bestaat uit verschillende fasen, waarbij de eicellen rijpen en de baarmoeder zich voorbereidt op een eventuele zwangerschap. Het duurt gemiddeld 28 dagen voordat de cyclus van een vrouw weer opnieuw begint. Tijdens de cyclus produceert de vrouw ook hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, die verschillende functies in het lichaam vervullen.

Gezonde cyclus

De cyclus van de vrouw wordt als gezond beschouwd als deze regelmatig plaatsvindt. Dat houdt in dat er geen verstoringen of afwijkingen zijn in het natuurlijk proces van rijping van de eicellen en de voorbereiding van de baarmoeder op een eventuele zwangerschap. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van de cyclus, zoals leeftijd, gewicht, stress, voeding en leefstijl.

4 fasen cyclus vrouw

De hormonale cyclus van de vrouw bestaat uit vier fasen: de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase.

  1. Tijdens de menstruatie, ook wel de eerste fase van de cyclus genoemd, begint de cyclus wanneer de baarmoeder zich begint te ontsluiten en er bloedingen optreden. Dit gebeurt ongeveer 14 dagen na de ovulatie van de vorige cyclus.
  2. In de folliculaire fase, ook wel de tweede fase van de cyclus genoemd, rijpen de eicellen in de eierstokken. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon oestrogeen, dat door de eierstokken wordt aangemaakt.
  3. Tijdens de ovulatie, ook wel de derde fase van de cyclus genoemd, wordt er een eicel vrijgelaten uit de eierstok. Via de eileiders gaat de eicel naar de baarmoeder. Dit gebeurt ongeveer 14 dagen na de begin van de menstruatie.
  4. In de luteale fase, ook wel de vierde fase van de cyclus genoemd, bereidt de baarmoeder zich voor op een eventuele zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal de baarmoeder zich weer ontsluiten. Dan begint de cyclus opnieuw met een menstruatie. Dit gebeurt ongeveer 14 dagen na de ovulatie.

Hormonen & je cyclus

Tijdens de verschillende fases in de menstruatiecyclus van een vrouw veranderen de hormonen in haar lichaam.

  • Het hormoon follikelstimulerend hormoon (FSH) neemt toe in de eerste fase van de cyclus
  • Het hormoon oestrogeen neemt toe in de tweede fase
  • Progesteron neemt toe in de derde fase

Als er geen bevruchting plaatsvindt, daalt de hoeveelheid progesteron en oestrogeen in het lichaam. Hierdoor breekt de baarmoederwand af en treedt er een menstruatie op. Dit is de vierde en laatste fase van de cyclus, je wordt ongesteld.

Hormonale disbalans

Heb je een onregelmatige cyclus? Dat wijst op een hormonale disbalans. Net als klachten als PMS, vermoeidheid, een verminderd libido, migraine, cravings en fertiliteitsproblemen. Er zijn verschillende manieren waarop je een hormonale disbalans kunt verbeteren. Hier zijn enkele tips die je kunt proberen:

  1. Probeer een gezonde levensstijl te onderhouden door voldoende te bewegen, gezond te eten en voldoende te rusten. Dit kan helpen om de balans tussen de verschillende hormonen in je lichaam te verbeteren.
  2. Probeer stress te verminderen. Stress kan de hormonale balans in je lichaam verstoren, dus het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen en te beheersen. Dit kan bijvoorbeeld door dans, meditatie, yoga, stress regulatie door middel van tantra, of ademhalingsoefeningen.
  3. Overweeg het nemen van supplementen. Sommige mensen kiezen ervoor om bepaalde supplementen te nemen om hun hormonale balans te verbeteren. Denk aan vitamine B6, magnesium en omega-3-vetzuren. Het is echter altijd belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken.
  4. Overweeg hormonale therapie. Als je hormonale disbalans wordt veroorzaakt door een bepaald hormoon dat niet in voldoende mate wordt aangemaakt, kan hormonale therapie je arts je helpen om deze te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van hormonale anticonceptiepillen of hormonale pleisters. Hier zijn wij zelf echter geen voorstander van, omdat niet-natuurlijke hormonen het natuurlijke proces juist verstoren. Lees hiervoor dit artikel: De invloed van anticonceptie op je relatie.
  5. Probeer regelmatig te eten. Regelmatig eten kan helpen om de hormonale balans in je lichaam te verbeteren en te voorkomen dat je te veel eet of te weinig eet. Probeer om ongeveer elke drie tot vier uur iets te eten en kies voor gezonde, voedzame snacks en maaltijden.

| Lees ook: 11 redenen om je yoni te reinigen met een kruidenstoombad |

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelterm voor de fysieke en emotionele klachten die sommige vrouwen ervaren tijdens de week voor hun menstruatie. De precieze oorzaak van PMS is onbekend, maar de symptomen van PMS kunnen sterk variëren van persoon tot persoon:

  • Stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid, angst en depressie
  • Pijn in de borsten
  • Opgeblazen gevoel
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Huidproblemen
  • Verstoorde eetlust
  • Slaapproblemen

In sommige gevallen kan PMS ernstige vormen aannemen en kan het leiden tot beperkingen in het dagelijks leven van een vrouw. In dergelijke gevallen kan het verstandig zijn om naar een arts te gaan voor behandeling.

| Lees ook: Yoni oefeningen met een yoni ei helpen je bekkenbodemspieren ontspannen |

Premenstrueel syndroom (PMS) en je brein

De precieze oorzaak van PMS is nog niet helemaal duidelijk, maar het wordt gedacht dat hormonale veranderingen een rol spelen. Er is ook bewijs dat PMS gerelateerd is aan veranderingen in de werking van bepaalde stoffen in de hersenen, zoals serotonine. In het algemeen lijkt PMS echter het gevolg te zijn van een complexe interactie tussen verschillende factoren, waaronder hormonen en hersenfuncties.

Progesteron en estradiol zijn twee van de belangrijkste hormonen zijn die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus van vrouwen. Bij de eisprong wordt er meer progesteron aangemaakt, terwijl de productie van estradiol toeneemt tijdens de tweede helft van de cyclus. Bij het ouder worden kan de productie van deze hormonen veranderen, wat kan leiden tot veranderingen in de menstruatiecyclus. Een kortere of onregelmatige cycli en hevigere bloedingen kunnen dan optreden.

Serotonine daarentegen wordt aangemaakt in het brein, maar ook in de darmen, ons tweede brein. Een tekort aan serotonine leidt tot stemmingswisselingen en andere psychische klachten, zoals PMS. Het is echter onwaarschijnlijk dat een verminderde productie van serotonine alleen verantwoordelijk is voor deze aandoeningen. In het algemeen lijkt PMS het gevolg te zijn van een complexe interactie tussen verschillende factoren, waaronder hormonen en hersenfuncties.

Hormonen en je brein

Hormonen spelen dus een grote rol bij de werking van de hersenen. Bepaalde hormonen en neurotransmitters helpen bij het reguleren van stemmingen, emoties en gedrag, terwijl andere hormonen betrokken zijn bij het onthouden van informatie en het leren van nieuwe dingen. Sommige hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van de hersenen. Andere hormonen, zoals cortisol, kunnen stress veroorzaken en daardoor een negatief effect hebben op de hersenen. Hormonen spelen dus een essentiële rol bij hoe je je voelt.

Cyclus vrouw; de overgang

Tijdens de overgang, ook wel de menopauze genoemd, ondergaan vrouwen verschillende veranderingen in hun hormoonhuishouding. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid en slaapstoornissen. Deze veranderingen kunnen ook invloed hebben op de vruchtbaarheid van een vrouw, die in een rap tempo afneemt, en op haar seksuele verlangens en behoeften.

Door de verandering in de hormoonhuishouding, verandert ook de structuur en functie van haar brein. Dit kan leiden tot veranderingen in stemming en gedrag, en het kan ook invloed hebben op geheugen en cognitieve functies. Het hormoon oestrogeen neemt af, terwijl de productie van het hormoon progesteron meestal niet verandert. Vermindering van oestrogeen kan leiden tot de klachten die vaak worden geassocieerd met de overgang, zoals opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen. De afname van oestrogeen heeft ook invloed op de vruchtbaarheid van een vrouw en kan bijdragen aan botontkalking en hart- en vaatziekten. In sommige gevallen kan het nodig zijn om hormonale substitutietherapie te gebruiken om de gevolgen van de afname van oestrogeen te verminderen.

De overgang als spirituele transformatie

De overgang kan gezien worden als een spiritueel transformatieproces voor vrouwen, omdat het een periode is waarin ze fysieke, emotionele en hormonale veranderingen ondergaan. Voor sommige vrouwen kan de overgang een tijd zijn van introspectie en persoonlijke groei. Het kan leiden tot een versterking van hun spirituele verbinding en een grotere bewustwording van hun eigen verlangens en behoeften. Het is belangrijk om tijdens deze periode voldoende ondersteuning te hebben van familie, vrienden en professionele hulpverleners, en om te blijven werken aan persoonlijke gezondheid en welzijn.

In het taoïsme en andere oosterse filosofieën wordt de overgang of menopauze van een vrouw gezien als een belangrijke overgangsfase in haar leven, waarbij ze ook energetisch veranderingen ondergaat. De Tao zien de overgang als een tijd waarin een vrouw haar yin en yang-energieën in balans brengt. Men gelooft dat het tot een grotere zelfrealisatie leidt, ontdaan van het ego, en dat het bijdraagt aan het verder definiëren van haar zielsmissie. Na de overgang blijft een vrouw een belangrijke rol spelen in de samenleving, en kan ze blijven werken aan persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling.

Westerse therapieën, alternatieve geneeswijzen en andere oplossingen

Er zijn verschillende westerse therapieën, alternatieve geneeswijzen en energetische oplossingen die kunnen helpen bij een disbalans in de (hormonale) cyclus van een vrouw.

Westerse therapieën voor hormonale disbalans bij vrouwen kunnen omvatten:

  • Medicatie zoals orale anticonceptiva, hormonale substitutietherapie of medicatie om de eisprong te stimuleren, alhoewel wij dit zelf zouden afraden.
  • Lifestyle-veranderingen zoals het aanpassen van je dieet en het beoefenen van regelmatige oefeningen
  • Psychotherapie of counseling om emotionele en mentale stress te verminderen
  • Chirurgische ingrepen zoals een baarmoederverwijdering of verwijdering van de eierstokken

Alternatieve geneeswijzen die kunnen helpen bij hormonale disbalans bij vrouwen kunnen omvatten:

  • Acupunctuur om de hormonale balans te herstellen en emotionele stress te verminderen
  • Kruidengeneeskunde met kruiden die hormoonbalans bevorderen en menstruatieproblemen verminderen
  • Homeopathie met behulp van zeer verdunningen van medicinale stoffen om het immuunsysteem te ondersteunen en hormoonbalans te herstellen
  • Meditatie en yoga om stress te verminderen en de hormonale balans te herstellen
  • Beweging: dit kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en het hormonale systeem te ondersteunen.

Energetische oplossingen die bijdragen aan het balanceren van de cyclus van de vrouw:

  • Reiki: energetische genezing die kan helpen om de energiebalans te herstellen en disbalans te verminderen. Tijdens een reiki-sessie kan de praktizerende, ook wel de “reiki-meester” genoemd, zachte handoplegging gebruiken om de energie te sturen naar specifieke gebieden van het lichaam. Dit kan helpen om blokkades in de energiestroom te verminderen en de energiebalans te herstellen.
  • Biofield tuning / frequentherapie: frequentietherapie en het werken met stemvorken kunnen beide worden gebruikt om de energiebalans in het lichaam te herstellen en disbalans te verminderen. Frequentietherapie maakt gebruik van specifieke frequenties of trillingen om de energiebalans te balanceren. Dit kan worden gedaan door middel van elektronische apparatuur of door middel van het afspelen van specifieke tonen.

Heb jij een andere oplossing of vragen over de cyclus van de vrouw? Stuur ons een mailtje of reageer onder dit bericht!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *