Zoeken...
TOP
Duurzame Relaties Verbindende Communicatie

In 8 stappen naar een holistische relatie

Holistische relatie

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 8 minuten van je tijd in beslag.

Een gezonde relatie is de uitgelezen kans om sterker te worden op zoveel terreinen in je leven. Naarmate een gezond & happy stel samen groeit, groeit ook hen gezamenlijke vermogen om te geven, luisteren, begrijpen en lief te hebben. Ongezonde relaties missen de stabiele en veilige basis die wij als mensen nodig hebben om in flow te zijn, zodat we de beste versie van onszelf kunnen zijn. Dit laat vaak blijvende spanningen en trauma’s achter die uiteindelijk moeten worden verwerkt. Hoewel beide omstandigheden uiteindelijk tot groei leiden, is de laatste een veel langere en pijnlijkere weg. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we naar een relatie groeien die gezond, heel en liefdevol is? Door middel van deze 8 stappen die je naar een holistische relatie leiden.

De 5 principes van een holistische relatie

Vanuit een holistische visie bekijk je de persoon in zijn of haar geheel. Wanneer je een holistische relatie nastreeft, houdt dit in dat je rekening houdt met je partners fysieke, emotionele, sociale en spirituele welzijn. Je neemt zijn of haar cultuur, afkomst, taal, geloof, relationele ervaringen en persoonlijke overtuigingen in ogenschouw, omdat dit allemaal diens persoonlijkheid gevormd heeft. Jouw partner interpreteert situaties en uitspraken niet hetzelfde als jij. Luisteren, vragen en accepteren zijn belangrijke aspecten kenmerken een holistische relatie. De 5 principes van een holistische relatie zijn:

  1. Gelijkwaardigheid
  2. Realiteit
  3. Communiceren
  4. Synergie
  5. Vertrouwen

8 stappen naar een holistische relatie

Op basis van eigen ervaringen, talloze gesprekken met mijn partner en inzichten die ik heb opgedaan uit boeken, ben ik tot 8 stappen gekomen die leiden tot een holistische relatie. Elke stap brengt je dichter tot een holistische relatie, echter ervaar ik zelf ook wel eens dat sommige stappen extra aandacht nodig hebben. Dit erkennen en met zachtheid omarmen is ook liefde.

| Lees ook: Authentic relating; hoe pas je dat toe? |

1. Vind heelheid in jezelf

De eerste te nemen stap is heelheid vinden in jezelf. Als je gelukkig, stabiel en zelfverzekerd in het leven staat, ben je minder afhankelijk van je partner. Je kunt je partner dan ook makkelijker vrij laten. Natuurlijk is het fijn dat je bij je partner kunt uithuilen, steun kan ontvangen en leuke dingen met elkaar doet. Maar voor de invulling van je leven ben je vooral zelf verantwoordelijk. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en niemand anders. Een partner is daar een onderdeel van, maar niet de oplossing. Als je dit wel teveel van je partner laat afhangen, zal je relatie er uiteindelijk onder leiden. Er is dan geen balans en dat doet de relatie wankelen.

Hoe zorg je voor evenwicht in je relatie? Door eerst een goede relatie met jezelf aan te gaan. Een cliché, maar waar. Een relatie met jezelf vormen, jezelf leren kennen en leren liefde en mededogen voor onszelf te tonen, is een geweldige manier om zelfverzekerde onafhankelijkheid te ontwikkelen. Door je verleden, je triggers, jouw sterke en zwakke punten, je behoeftes en elkaars love language te begrijpen, zijn we als mens in staat om die informatie duidelijk aan onze partner over te brengen. Het gevolg is dat we beter en makkelijker kunnen communiceren en dat er meer begrip is.

2. Ontrafel, ontdek, leer en begrijp

Onszelf van binnen en van buiten kennen is een uitstekende basis om onze partner van binnen en van buiten te leren kennen. Hoe meer we over hen weten, hoe meer liefde er is en hoe gemakkelijker het is om ze te begrijpen als dingen niet gemakkelijk zijn. Een reactie van hen lijkt misschien ongepast of onnodig. Als je echter meer weet over je partners achtergrond, zal de redenering achter hun acties duidelijk worden – en de kloof van misverstanden overbruggen. Waar begrip is, is rust. En waar rust is, is genezing. Onszelf en onze partner op zo’n diep niveau kennen, creëert een krachtige staat van rust, genezing en groei. Deze staat is het kenmerk van een gezonde relatie.

3. Praat, praat en praat nog een beetje meer met elkaar

Opgekropte emoties en onuitgesproken behoeften zorgen voor gedoe. Vaak is alles wat nodig is om vreedzaam verder te gaan na een misverstand of onenigheid, kalm en respectvol te communiceren over wat we voelen en waarom. Als validatie en verantwoordelijkheid twee kanten op gaat, kan er bij dit soort oprechte communicatie niets misgaan. Soms kan er iets naar boven komen waarbij je geduld op de proef wordt gesteld. Juist dan is het belangrijk om begrip te hebben voor wat we voelen en waarom, voordat we dingen zeggen waar we eigenlijk niet achter staan. Maar zelfs in deze omstandigheden is het beter om met elkaar te blijven communiceren. De reis van groei in jezelf en als stel eindigt nooit; voortdurende communicatie is de kaart die ons op koers houdt.

| Lees ook: Wat is een conscious relatie? 4 pijlers + uitleg! |

4. Regie nemen in plaats van reageren

Als onze communicatie geen respect en bevestiging heeft voor de gedachten en gevoelens van onze partner, en geen verantwoording aflegt voor onze eigen gedachten en gevoelens, zal het praten waarschijnlijk snel veranderen in schreeuwen. Wanneer onze emotionele reacties te ingewikkeld worden en onze doordachte oordelen beginnen te vertroebelen, ontstaat de drang om onze stem te verheffen. We kunnen onze emotionele reacties ook simpelweg erkennen en ze als nuttige indicatoren beschouwen. Dan vormen ze de basis voor doordachte interactie tussen jullie waarbij je de regie neemt om tot overeenstemming te komen. In plaats van dat je primair reageert zonder er eerst goed over na te denken. Er zijn altijd meerdere perspectieven en er is altijd een oplossing. De tijd nemen – en wat ademhalen – om deze waarheden te erkennen voordat we reageren op basis van onze eigen emotionele reacties, leidt tot zoveel meer groei en zoveel minder pijn!

5. Met mededogen elkaars triggers aankijken

Waar een grotere hoeveelheid pijn en trauma is, is er een grotere behoefte aan liefde en mededogen om het te genezen. Zelf je partner genezen is geen goed plan, dat is niet jouw taak en dat kunnen alleen zij zelf doen. Maar door onszelf te helen met gerichte liefde en mededogen, en diezelfde energieën op je partner te laten schijnen, ontstaat er een ruimte van genezing.

Jouw licht is het meest nodig als jouw partner zich op de meest donkere plek bevindt. Dit zijn de tijden die – als ze op de juiste manier worden genavigeerd – enorme hoeveelheden genezing kunnen bieden. Maar als je zo’n donkere fase niet op de juiste manier aangaat, kan het de pijn en het trauma juist vergroten. Dit is de schone verantwoordelijkheid die hoort bij deze sterke mate van intimiteit binnen een holistische relatie. Wanneer je partner wordt aangevallen door angst, zelfspotgedachten en defensiviteit, is dit het moment om je liefde voor hem of haar des harder te laten schijnen. Dit geldt ook als jouw partner je pijn doet. Er is waarschijnlijk een trauma uit het verleden dat hen naar deze negatieve plek heeft geleid. Reageren vanuit het hart in plaats van het hoofd, komt iedereen ten goede.

6. Begrijp de love language van je partner

We hebben allemaal een liefdestaal; een manier van liefde ontvangen die onze voorkeur heeft. De een heeft veel bevestiging nodig, terwijl die ander liever een partner heeft die veel praktische dingen voor hem of haar regelt. Het is belangrijk om te weten hoe de persoon die we met liefde willen overladen, eigenlijk graag liefde ontvangt. Er zijn maar liefst 5 liefdestalen zijn waarmee je je partner zich geliefd kunt laten voelen. Is het niet heerlijk om de ander te verrassen met datgene waar hij of zij het meest blij van wordt? Dat is nog eens makkelijk scoren! De tijd nemen om de liefdestalen van onze partner te ontdekken en vervolgens met oprechte inspanningen hierop inspelen, iedere keer weer, is de brandstof die de relationele vlam brandend houdt.

| Lees ook: 6 lessen die je leert van een conscious relatie |

7. Een onbaatzuchtige minnaar zijn

Zelfzorg is misschien wel het meest belangrijk binnen een holistische relatie. Als we niet voor onszelf zorgen, hebben we niet de energie en het uithoudingsvermogen om van anderen te houden, ook niet je partner. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je alle overige tijd en energie aan je loved ones besteden, inclusief je partner. Een gezonde relatie bestaat uit een gezonde balans qua energie uitwisseling. Jullie zijn twee batterijen die elkaar opladen. Maar wanneer er een disbalans is, trekt de een de ander leeg.

Een mooi voorbeeld van deze uitwisseling is seksuele energie. Wanneer twee partners zich volledig aan elkaar geven in zowel emotionele als fysieke intimiteit, is het resultaat een gezonde balans tussen minnaars die elkaar op alle niveaus bevredigen. Het orgasme is hierbij het hoogtepunt, maar deze goddelijke samensmelting rijkt veel verder dan een fysiek niveau. Er is niets krachtiger dan een op de geest gericht orgasme. Kwetsbaar en onbaatzuchtig genoeg zijn om deze ervaring samen met je partner te creëren, zorgt voor waanzinnig krachtige mogelijkheden voor genezing, manifestatie en algehele verbinding. Een onbaatzuchtige minnaar zijn reikt zeker veel verder dan de slaapkamer, maar door een veilige en intieme ruimte voor elkaar te creëren, kan de relatie op alle gebieden nog effectiever bloeien en groeien.

8. Vier elkaars soevereiniteit

Net zoals we zouden moeten verlangen om heel te zijn in onszelf, moeten we de onafhankelijke heelheid van onze partner aanmoedigen en vieren. Erkennen dat wijzelf en onze partner sterk, compleet en perfect zijn, helpt om de basis te leggen voor een gezonde en evenwichtige relatie.

Voorvallen van jaloezie, onzekerheid, verwachtingen, schuld en andere destructieve energieën ontstaan ​​binnen een relatie wanneer er een gebrek aan respect is voor de soevereiniteit van het zelf en/of de ander. Zelf-soevereiniteit betekent dat, hoewel het verliezen van onze partner een uiterst pijnlijke gebeurtenis zou zijn, we de kracht in onszelf hebben om door de pijn heen te groeien. Zo word je een nog sterkere versie van jezelf.

Het betekent ook dat we eerst de verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen gedachten, gevoelens en acties. Terwijl we je partner ook de ruimte en de vrijheid heeft om te groeien en evolueren door welke gedachten, gevoelens en acties dan ook. Het betekent niet dat je partner jou zomaar alles kan maken. Je hebt wel de keuze hoe te reageren op zijn of haar acties. Het vieren van de soevereiniteit van onze partner door ze op hun eigen manier en in hun eigen tijd te laten groeien, is een van de meest mooiste geschenken die we hen kunnen geven.

Meer leren over holstische relaties? Volg mij op Instagram!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *