TOP
Wild Wisdom

Tantra: een levenspad naar vrijheid & liefde

Tantra: levenspad naar vrijheid en liefde

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 12 minuten van je tijd in beslag.

In dit artikel deel ik alles over tantra wat je wil weten; wat het is, het ontstaan ervan, welke voordelen het oplevert, wat tantra seks is en mijn persoonlijke tips voor workshops, trainingen en teachers. Maar bovenal hoe tantra een levenspad naar vrijheid en liefde is.

De oorsprong van tantra

De oorsprong van tantra ligt in het oude India, waar het ontstond als een spirituele en filosofische stroming. Het wordt vaak gelinkt aan het hindoeïsme en boeddhisme en richt zich op het bevorderen van persoonlijke groei en transformatie door middel van meditatie, yoga en seksualiteit.

Het is niet heel precies vast te stellen wanneer tantra ontstaan is, maar het wordt vaak gedateerd tussen 500 jaar voor en 500 jaar na Christus, als een onderdeel van de oude Indische spiritualiteit. De oudste bekende teksten stammen uit deze tijd en zijn te vinden in Sanskriet. In de loop van de tijd is tantra geëvolueerd en is het uitgegroeid tot een prachtige filosofie en een levenspad naar vrijheid & liefde die nu wereldwijd wordt beoefend.

Wat is tantra?

De uit India afkomstige spirituele stroming richt zich op het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn door middel van meditatie, yoga, seksualiteit en het integreren van spirituele principes in het dagelijks leven. Het beschouwt het universum als één geheel en zoekt naar eenheid tussen de menselijke geest en het universum.

Tantra gelooft in het gebruik van levensenergie en seksualiteit als middel om spirituele bewustzijn en verlichting te bereiken. Het bevordert ook het vermogen om het dagelijks leven bewuster en met meer bewustzijn te beleven, in plaats van te leven in automatisme.

Meer dan seks

Bij tantra denk je waarschijnlijk meteen aan seks, maar in zijn oorspronkelijke vorm is het veel breder en omvat het veel meer dan seks alleen. Het is een holistische benadering van leven en spiritualiteit. Bij tantra ligt de focus op het bewust verbinden van lichaam, geest en ziel. Het is een spiritual practice die zich richt op een diep niveau verbinden met jezelf, het verhogen van het bewustzijn en innerlijk werk. Hier komt ook fysieke aanraking, mindfulness, yoga, ademhaling, schaduwwerk en trauma release bij kijken.

Levenspad naar vrijheid en liefde

Tijdens een intensief 5-daags tantra retreat realiseerde ik mij dat tantra veel meer is dan seks, het is een levenspad naar vrijheid en liefde. Want het gaat over:

 1. Acceptatie en bewustzijn: het gaat over het accepteren van jezelf en de wereld om je heen, inclusief seksualiteit en emoties, als onderdeel van het spirituele pad. Door middel van meditatie en bewustzijnsoefeningen kan een persoon zijn of haar beperkende overtuigingen en emoties transformeren en een dieper besef van zichzelf en de wereld om hen heen ontwikkelen.
 2. Integratie van seksualiteit en geest: tantra ziet seksualiteit als een spirituele kracht en integreert deze in het spirituele pad, in plaats van te isoleren of te veroordelen.
 3. Verbinding en liefde: de nadruk ligt op het ontwikkelen van verbinding en liefde, niet alleen met jezelf maar ook met anderen en de wereld om je heen.
 4. Zelfontdekking: door middel van tantrische practices kan een persoon zijn of haar diepste verlangens en emoties ontdekken en transformeren, wat kan leiden tot een groter besef van zelfliefde en vrijheid.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende stromingen en stijlen van tantra, maar de meest bekende zijn:

 1. Neo-Tantra: dit is een moderne, Westerse interpretatie die zich richt op persoonlijke groei en seksuele verbinding.
 2. Klassieke Tantra: dit is een traditionele vorm die zich richt op spirituele groei en bewustzijn door middel van meditatie, ademhaling en fysieke aanraking.
 3. Kundalini Tantra: dit richt zich op het bewust worden en het activeren van de Kundalini-energie, die zich bevindt aan de basis van de ruggengraat.
 4. Shivaïsme: dit is een traditionele Indische vorm van tantra die zich richt op het vereren van de god Shiva en zijn partner Shakti.
 5. Vama Marga: dit is een controversiële vorm die bekend staat om haar uitdagende seksuele praktijken.
 6. Red Tantra: deze vorm richt zich op het verhogen van seksuele energie en verbinding tussen partners.

Het is belangrijk om te realiseren dat sommige stromingen van tantra meer gericht zijn op spirituele groei, terwijl andere meer gericht zijn op seksualiteit en relaties. Ik raad je aan te onderzoeken en te bepalen welke stijl het beste bij jouw behoeften en interesses past.

| Lees ook: Wat is energetische liefde en energetische seks? |

Wat doet tantra met je; de voordelen

Tantra kan verschillende effecten hebben op een persoon, afhankelijk van de individuele ervaring en de specifieke manier van beoefenen. Wat het mij tot nu gebracht heeft is het volgende:

 1. Verhoogd bewustzijn en zelfbewustzijn: het richt zich op het bewustzijn van het lichaam en de geest en het vergroot het zelfbewustzijn. Tijdens de vele practices en het lichaamswerk kom je jezelf tegen en leer je jezelf steeds beter kennen. Triggers, onverwerkte emoties, onzekerheid, afwijzing – alles komt voorbij, waarbij je lichaam als messenger fungeert.
 2. Verbeterde relaties: het kan helpen bij het verbeteren van de verbinding tussen partners door middel van bewuste aanraking en communicatie. Maar je gaat ook met andere ogen interacties en relaties aan. Dit doet mij denken aan authentic relating, een manier van slow communicating waar bewustzijn ook voorop staat.
 3. Verhoogde seksuele energie en verbetering van het seksleven: seksuele energie is levensenergie en binnen tantra wordt dit gebruikt voor transformatie. Het transformeert je niet alleen als mens, het heeft ook de potentie om je seksleven te verbeteren. Je leert en ontdekt vele practices die jou een orgasmic leven kunnen geven.
 4. Vermindering van stress en angst: de oosterse stroming bevat technieken voor ontspanning en mindfulness die kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst. Je bent veel meer in contact met je lichaam, waardoor spanningen, pijntjes en ongemakken sneller naar boven komen, maar ook sneller ‘opgeruimd’ worden.
 5. Persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling: de spirituele filosofie streeft naar spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling door middel van meditatie, ademhaling en fysieke aanraking. Het is een levenspad naar vrijheid en (zelf)liefde.

Beginnen met tantra

Ben je door bovenstaand nieuwsgierig geworden en wil je starten met tantra? Misschien weet je nog niet waar of hoe. Start in elk geval met een tantra training voor beginners. Ik heb daar een blogartikel over geschreven: Tantra training voor beginners: 9 feiten & fabels – Vidya. Persoonlijk zou ik je adviseren om eerst te starten met een losse workshop om te kijken of het wat voor je is.

Workshops

Op Tantrawijzer.nl vind je niet alleen tantra professionals die de ethische gedragscode van Stichting TantraWijzer onderschrijven, maar ook een overzicht van aanbieders, 1:1 sessies, workshops en een agenda waarbij je kunt filteren op bijvoorbeeld dans, massages en rituelen. Maar ook op cursus, training en online. Neem eens een kijkje: TantraWijzer

Ik heb zelf losse workshops en korte cursussen gedaan bij onder andere:

Tantra cursus & trainingen

Ook meerdaagse cursussen en trainingen vind je op Tantrawijzer.nl. Maar onderstaande teachers kan ik je persoonlijk aanraden, omdat ik hun trainingen en retreats de afgelopen jaren (ook recent nog) zelf heb mogen ervaren:

 • Wendy Doeleman (Bliss Your Body)
 • Karlijn Kouwenhoven (Kabira)
 • amoSoma & Asim
 • Anna Prat & Mark Oostermeijer (Growing Loving Relationships)
 • Anand Rudra (Truetantra.eu)
 • Sjoers Boelaars (Tara Academy)

Er worden regelmatig workshops en meerdaagse festivals georganiseerd in Odessa Amsterdam.

| Lees ook: Wat een 31-daags tantra retreat met mij heeft gedaan |

Online tantra cursus voor beginners

Misschien heb je geen zin om met een groep vreemden jezelf (soms letterlijk) bloot te geven. Een online tantra cursus past je dan misschien beter. We hebben zelf verschillende online tantra cursussen gevolgd en kunnen je de volgende aanraden: A Tantra way of Living – Introduction to Tantra. Uitgangspunten die je in deze online tantra cursus leert:

 • Accepteer wat het leven brengt
 • Sta stevig en leef volgens je innerlijke kompas
 • Ervaar de verbinding met de natuur
 • Koester zelfliefde en omarm je innerlijke schoonheid
 • Vind de weg naar je meest authentieke zelf
 • Gebruik seksuele energie als een bron van levenskracht
 • Activeer je lichaam met de helende kracht van vibraties
 • Laat controle los en geef jezelf over
 • Ontwaak wat diep vanbinnen sluimert en ontketen je levenskracht
 • Creëer ruimte om meer van jezelf te laten stromen,
 • Beschouw je lichaam als je soulmate en grootste liefde

Deze tantra cursus kost tijdelijk € 97,- in plaats van € 147,- en bestaat uit verschillende modules met video’s. Je houdt onbeperkt toegang, dus je kunt altijd nog terugkijken en de cursus in een lager tempo volgen. Kijk hier voor meer informatie of claim snel die korting: online tantra cursus.

Tantra massage

Een tantra massage is géén massage met een happy end! Het is een vorm van lichaamsmassage die zich richt op het bewust ervaren van het lichaam en het verhogen van bewustzijn en sensualiteit. Het is geen traditionele seksuele massage, maar richt zich op het verhogen van sensuele energie en het bevorderen van emotionele en spirituele verbinding.

Een tantra massage kan verschillende technieken en aanrakingen omvatten, zoals het aanraken van specifieke energiecentra in het lichaam, ademhalingsoefeningen, meditatie en meditatieve visualisaties. Het doel is om een diepere verbinding en bewustzijn te creëren tussen de masseur en de ontvanger en om de ontvanger te helpen bij het verhogen van zijn of haar zelfbewustzijn en spirituele groei.

Het is belangrijk om te realiseren dat er verschillende interpretaties en stijlen van tantra massage kunnen zijn en het is aanbevolen om goed te onderzoeken en te communiceren over de verwachtingen en comfortniveaus voordat je een tantra massage ondergaat.

De-armouring

Tantra gaat over overgave en alles omarmen wat er zich aandient. Vrij van belemmeringen. Daarom kom je op tantra retreats ook veel lichaamswerk en trauma release oefeningen tegen, zo ook de-armouring. Een de-armouring massage is een specifieke vorm van tantra massage die zich richt op het losmaken van spanning en emotionele blokkades in het lichaam. Deze blokkades worden vaak ‘armour’ genoemd, wat harnas of schild betekent, en kunnen worden veroorzaakt door stress, trauma of emotionele verwondingen. Dit slaat zich op in je lichaam, in het fascia weefsel om precies te zijn, waardoor energie stagneert en er verklevingen in het weefsel ontstaan.

De-armouring massage behelst het gericht aanraken van specifieke gebieden van het lichaam die emotioneel geblokkeerd zijn, met de bedoeling de spanning te verminderen en de emotionele blokkades op te heffen. Het kan ook ademhalingsoefeningen en meditatie omvatten om de ontvanger te helpen zich bewuster te worden van zijn of haar emoties en spanning. De trainingen die ik zelf gevolg heb, zijn combinaties van Body De-Armouring, Kundalini Healing en Full Body Energetic Orgasm Massages. Heel krachtig!

| Lees ook: Trauma informed tantra: wat is het en hoe kan het je helpen? |

Tantra seks

Tantrische seks omvat een breed scala aan erotische handelingen, die niet allemaal hetzelfde soort penetratie en fysieke stimulatie van erogene zones omvatten die de meeste mensen associëren met seks. Een typische tantra-sessie bestaat uit subtiele aanrakingen, langzame omhelzingen, zachte liefkozingen, aanwezig zijn in het lichaam en focussen op de beweging van energie tussen de lichamen van de partners. Soms beweeg je tijdens tantrische seks nauwelijks en ligt de focus op meditatie en breathwork, waardoor je het urenlang kunt volhouden.

Alle seksuele energie kan tantrisch zijn als het met bewustzijn wordt gedaan. Tantrische seks kan ook rauw, intens en dierlijk zijn, waar de intelligentie van het lichaam het overneemt en je blind bent voor genot. Dominantie en onderwerping kunnen ook tantrisch zijn. Ademwerk staat ook centraal bij tantrische seks; door je ademhaling bewust te gebruiken kun je seksuele energie door het hele lichaam verplaatsen, waardoor je een full body orgasmic ervaring kunt hebben (in plaats van genot dat specifiek in de geslachtsorganen is gelokaliseerd). Meer weten over tantra seks? We hebben dit artikel erover geschreven: Tantra seks; wat is het en hoe doe je het? – Vidya

Tantra oefeningen voor thuis

Eigenlijk kan iedereen tantra beoefenen, zolang je met je partner of tantramaatje in het moment bent en voor bewuste verbinding en aanrakingen kiest.

 1. Eye gazing: de ogen zijn de spiegel van de ziel. In oogcontact met een ander wordt precies terug gespiegeld wat er in jou gevoeld wordt. Creëer een fijne ruimte zonder afleiding, waarin je elkaar lange tijd aanstaart. Dit lijkt misschien gek, maar je zult zien dat het allerlei gevoelens losmaakt. Misschien word je er ongemakkelijk van, raak je overspoeld door liefde of voelt het juist heel intens. De eerste paar keren dat ik het deed voelde heel oncomfortabel, kwetsbaar en fragiel. Iemand kan dwars door je heen kijken. Maar ik heb ook ervaren dat je samen in een bubbel van liefde komt, waar alle ruis wegvalt en je helemaal in elkaar opgaat. Heel bijzonder!
 2. Samen ademhalen: mindful ademhalen terwijl je dicht tegenover elkaar zit, of misschien zelfs in elkaar gevouwen (in elkaars schoot, bekken tegen elkaar aan, borst tegen borst, benen om elkaar heen). Jullie gezichten zijn nu zo dicht bij elkaar dat je je lippen tegen elkaar aan kunt houden, de mond iets geopend, en met elkaar mee kunt ademen. Als de een inademt, ademt de ander uit. En andersom. Dit kun je (deels) naakt doen of met kleding aan. Tijdens een tantra retreat heb ik zelf mogen ervaren hoe magisch dit is. Zelfs zo magisch dat het je een energetisch orgasme kan bezorgen, ook al ben je omringd door teachers en andere deelnemers.
 3. Rituelen: tantra gaat ook over rituelen. Maak van seks een ritueel. Daar heb je misschien niet altijd zin in, zeker niet op een woensdagavond als je eindelijk op de bank ploft na het avondritueel van boodschappen doen, koken, afwassen en kinderen naar bed brengen. Maar misschien is dat júist een reden om er dan wat meer tijd voor uit te trekken. De zeven sluiers is een mooi ritueel om te doen. Hier kun je 7 maanden, weken, dagen of minuten over doen, bij wijze van spreken. Je leest er hier meer over: De dans van de zeven sluiers; ritueel de liefde bedrijven – Vidya.
 4. Masseren: tijdens een de-armouring training vroeg ik een ervaren tantra masseur in hoeverre een tantra massage echt anders is dan een gewone massage. Haar antwoord: niet. Er kan en mag alleen wel met seksuele energie gewerkt worden, mits beide partijen consent geven. Verzachting, vertraging en energie-uitwisseling zijn hierin key.

Volg je ons al?

Volg je ons al op social media? We zouden het enorm waarderen als je ons bereik helpt te vergroten. Op Instagram en Facebook delen we dagelijks inspiratie, quotes en meer, maar let op: hier moet je waarschijnlijk vanaf dit jaar € 11 euro lidmaatschap voor gaan betalen. Zie dit artikel. Telegram daarentegen is en blijft gratis. Hier is ook geen sprake van censuur, dus kunnen we op Telegram ongegeneerd praten over tantra, seks, plantmedicijnen en alternatieve geneeswijzen & healings zonder warnings te krijgen van zogenaamde fact checkers of plotseling verwijderde berichten. We zouden het enorm waarderen als je ons op alle drie de kanalen volgt zodat we zoveel mogelijk mensen bewuster mogen maken. Thanks for the support! 

Vidya Instagram
Vidya Facebook
Vidya Telegram
Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *