TOP
Trauma Talk

Trauma bonding is een verslaving

Trauma bonding is een verslaving

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 9 minuten van je tijd in beslag.

Zit je in een trauma bonding, ook wel trauma relatie genoemd, en weet je niet hoe je hieruit moet komen? Dat is niet zo gek, want trauma bonding is een verslaving. Of je partner je bewust of onbewust gebruikt en manipuleert maakt niet eens uit. Het gaat om het cyclische karakter en de machtsongelijkheid. Er gebeurt werkelijk iets in je brein waardoor je niet of moeilijk uit deze schadelijke relatie kunt ontsnappen.

Trauma bonding is een verslavende relatie omdat het een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid biedt in een situatie die anders vreemd en bedreigend zou zijn. Het is ook verslavend omdat het een intense relatie creëert tussen twee mensen en deze intensiteit op een dieper niveau kan voelen dan een gezonde relatie. In een trauma bondingsrelatie worden de partners vaak gevangen gehouden door de emotionele behoefte die ze hebben om de relatie voort te zetten, ook al is deze schadelijk voor hen.

| Lees ook: Trauma bonding: wat is het, hoe ontstaat het, kenmerken & tips |

Jeugd bron voor trauma bonding

De jeugd vormt de bron voor trauma bonding. Wanneer je de vroege kinderjaren of jeugd een trauma hebt opgelopen, is de kans groter dat je in het volwassen leven een trauma bond met iemand ontwikkelt. Dit kunnen allerlei vormen van trauma zijn, maar vaak gaat het om een hechtingstrauma.

Hechtingstrauma is een vorm van trauma dat voornamelijk voorkomt als gevolg van een niet veilige of instabiele hechting tussen een kind en een of meer primaire verzorgers. In sommige gevallen kan het ontstaan als gevolg van een tekort aan emotionele respons van de ouders. Denk aan gebrekkig of ontoereikend ouderlijk toezicht, of een onveilige of instabiele thuissituatie. In andere gevallen kan het worden veroorzaakt door een tekort aan kwantitatief of kwalitatief contact met de ouders, doordat een ouder fysiek of emotioneel afwezig is. Het kan ook ontstaan als gevolg van een overmatige of ongezonde hechting, zoals een buitensporige bemoeizucht van de ouders.

Trauma herbeleven

Eenmaal volwassen, kies je onbewust voor een partner die lijkt op de persoon die je eerder een trauma heeft gegeven. Dit kan komen doordat de persoon in kwestie een bepaalde denkwijze heeft ontwikkeld waar je je toe aangetrokken voelt. Ook kun je een onbewuste behoefte hebben om het trauma te herbeleven en op die manier op te lossen. Dan spreek je van een karmische relatie, waar veel lessen uitgehaald kunnen worden. Zo zou je kunnen denken dat je het eerder opgelopen trauma kunt oplossen door de situatie als volwassene anders aan te gaan, maar zo werkt het meestal niet. Het kan ook zijn dat de persoon tegenover je een gevoel van veiligheid en vertrouwen geeft, omdat het op een bepaalde manier bekend voelt. Je ervaart namelijk hetzelfde gevoel als tijdens je instabiele of onveilige jeugd.

Kenmerken trauma relatie

Er zijn verschillende red flags en kenmerken als het gaat om een trauma relatie of een romance gebaseerd op trauma. Maar twee criteria zijn essentieel:

  1. Cyclisch karakter
  2. Machtsongelijkheid

Een trauma bonding of trauma verbinding bestaat uit intermitterende bekrachtiging. Met andere woorden, een cyclus van misbruik dat afgewisseld wordt met periodes van liefde. Het is over het algemeen gemakkelijker om uit een situatie of relatie te stappen dat gekenmerkt wordt door narigheid en misbruik. Als je niet gelooft dat iemand ooit zal veranderen, blijf je waarschijnlijk niet hangen. Maar in het geval van trauma bonding behandelt je partner je af en toe wel goed. Je krijgt cadeaus, je wordt hun soulmate genoemd en je wordt beloond met intense vrijpartijen. De pieken zijn ook echt hoog, maar de dalen helaas diep.

Dit inconsequente gedrag is gevaarlijk en onveilig, toch ga je meer en meer verlangen naar de positieve en liefdevolle momenten. They got you hooked. Uiteindelijk begint liefde de angst voor verder misbruik te overschaduwen. Naarmate je langzaam een gevoel van vertrouwen terugkrijgt, vergeet of onderdruk je de nare herinneringen totdat de cyclus opnieuw begint. Hierdoor ontstaat machtsongelijkheid, een belangrijk kenmerk van de trauma relatie.

| Lees ook: Relatie met een narcist; red flags, kenmerken, relatiefases en meer |

Zit jij in een trauma bond? Gratis checklist

Misschien herken je wat in dit item aangehaald wordt, omdat de relatie zo verslavend voelt. Je zou eruit willen ontsnappen, maar het lukt niet. Je voelt dat er iets niet klopt, maar je weet niet precies wat er aan de hand is. Hoge pieken worden afgewisseld met diepe dalen en alles voelt intens. Trauma bonding kan de reden zijn van deze intense verbinding, maar verwar dit niet met liefde. Twijfel je of jouw relatie ontstaan is op basis van een trauma verbinding? Download dan hier de gratis checklist: Trauma Bonding Checklist – Vidya Shop

Trauma bonding is een verslaving

Trauma relaties zijn verslavend omdat ze een gevoel van controle of afhankelijkheid creëren. Je kunt deze gevoelens verwarren met liefde, waardoor je steeds meer betrokken blijft en je je aan die persoon hecht. Het is moeilijk om de relatie te verlaten omdat je misschien bang bent om alleen te zijn, of omdat je hoopt dat de relatie op een gegeven moment beter zal worden. Ook kunnen verschillende andere emoties, zoals angst, schuldgevoel, schaamte en verdriet, een rol spelen in de beslissing om de relatie te blijven voortzetten.

Je brein en de verslaving bij trauma bonding

Bij een verslaving is er sprake van een verandering in de chemische samenstelling van de hersenen. Er wordt meer dopamine vrijgegeven, wat het gevoel van plezier verhoogt. Je brein geeft het signaal om meer van hetzelfde te willen. Wanneer je partner je na het misbruik ‘beloont’ met lieve woorden, excuses of cadeautjes, worden er verschillende gebieden in je hersenen geactiveerd. Dit wordt het beloningscircuit genoemd.

Het beloningscircuit bestaat uit verschillende gebieden, waaronder de ventral tegmentale area (VTA), de nucleus accumbens (NAcc), de prefrontale cortex (PFC) en de amygdala. De VTA is verantwoordelijk voor het vrijmaken van neurotransmitters zoals dopamine, wat belangrijk is voor de bevestiging van beloningsgedrag. De NAcc speelt ook een belangrijke rol bij het verwerken van beloningen, omdat het het gevoel van plezier verhoogt. De PFC is belangrijk voor het verwerken van complexe informatie en het maken van bewuste beslissingen (ondanks misbruik bij iemand blijven).

De amygdala speelt een belangrijke rol bij liefde en relaties, omdat het deel is van het limbisch systeem dat betrokken is bij emotionele verwerking. De amygdala geeft mogelijk informatie aan het brein over emotionele reacties, waardoor het mensen in staat stelt om emotionele verbindingen met anderen te maken.

| Lees ook: 6 soorten narcisten en hun relatiekenmerken |

Verhoogd niveau dopamine

Op de lange termijn raken de dopamine- en andere chemische receptoren in je hersenen gewend aan de verhoogde niveaus. Hierdoor wordt het moeilijker om van de verslaving af te komen. Een verhoogd niveau dopamine in de hersenen leidt tot een gevoel van euforie, energie, focus en motivatie. Dit kan een positief gevoel geven en kan je helpen om je goed te concentreren, om taken vol te houden en om je energie te verhogen. In het geval van een trauma verbinding werkt dit tegen je en raak je dus zeer gemotiveerd om de relatie te laten slagen. Je doet er alles aan om je partner gelukkig te maken, ook al cijfer je jezelf hiermee weg. Er ontstaat een hyperfocus op je relatie en partner, voortkomend dus uit de verhoogde dopamine die je helpt te ‘concentreren en taken te volbrengen’.

Langdurig hoge niveaus van dopamine kunnen dus leiden tot het ontwikkelen van verslavingsgedrag en andere psychische aandoeningen, zoals depressie en angst. Er kunnen ook andere neurologische veranderingen optreden, zoals het veranderen van de manier waarop informatie wordt verwerkt en opgeslagen. Zo praat je veel van er gebeurt goed voor jezelf.

Loskomen uit de trauma bond; afkicken van de verslaving

Loskomen uit de relatie die jouw trauma blijft voeden is lastig. Je doorloopt meestal een aantal stappen:

  1. Erkenning: erkennen dat deze relatie niet dienend is. Voelen en echt inzien dat wat er gebeurd en hoe je je voelt niet gezond is.
  2. Ontwikkelen: jezelf ontwikkelen door kennis te vergaren en inzichten op te doen, zodat je begrijpt hoe jullie relatie tot stand is gekomen en wat een trauma bond is.
  3. Actie: de relatie verbreken, er letterlijk van weglopen, hoe pijnlijk dit ook is.
  4. Afstand: niet alleen fysiek, maar ook emotioneel afstand nemen. Omdat het hier echt om een verslaving gaat, zoals je in dit artikel al hebt kunnen lezen, is de no contact-regel essentieel om echt te kunnen losbreken.
  5. Innerlijk werk: de (energetische) ruimte die ontstaat door het hebben van geen contact ga je inzetten voor innerlijk werk. Ik maak bewust een onderscheid tussen innerlijk werk en heling. Bij innerlijk werk gaat het over de familiepatronen en het onderzoeken van je trauma, wat heeft geleid tot het aangaan van deze trauma relatie. Dit is een deep dive in je gedrag, copingmechanismen en belemmerende patronen.
  6. Heling: heling ontstaat als je de pijn doorvoelt waardoor je deze copingmechanismen hebt ontwikkeld. Je kunt het pas doorvoelen als je weet waar het vandaan komt.
  7. Transformatie: er ontstaat daadwerkelijk verandering als je de trauma relatie niet alleen cognitief doorwerkt hebt, maar het ook doorvoeld hebt.

Na de verslaving

Een relatie met een toxisch persoon (narcist) kan zó intens zijn geweest dat het lijkt alsof je jezelf in de relatie bent kwijtgeraakt. Door het aantrekken en afstoten, de hoogte- en dieptepunten, voel je je misschien angstig, eenzaam of misschien zelfs onveilig. Misschien heb je de pijnlijke lessen ook nog niet weten te transformeren naar persoonlijke heling en groei en zit het verdriet nog in je lichaam. Onverwerkte pijn en trauma slaat zich namelijk op in je lijf. Ik heb dit zelf ook ervaren, ik zat vast in mijn lichaam, had onverklaarbare pijn en voelde mij gestrest. Dit is vergelijkbaar met stagnatie in je lichaam na rouw, ziekte of een burn-out. Herken je dit en heb je behoefte om weer te connecten met je lijf en te genieten van (emotionele) intimiteit? Dan is Secrets of the Sensual Body echt een traject voor jou.

Hulp bij trauma bonding

Juist het contrast tussen alle verschillende emoties, de hoogte- en dieptepunten, in combinatie met de dopamineshotjes die jou in de verslaving houden, maken het lastig om overzicht te krijgen en de juiste keuzes te maken. Je brein is simpelweg in beslag genomen door jullie heftige relatiedynamiek. Wil je hier verandering in, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat begrijp ik, want ik heb er zelf ook ooit ingezeten en in mijn tijd was er niets of niemand die mij hierbij kon helpen. Daarom heb ik Eerste Hulp bij Trauma Bonding ontwikkeld. Dit product bestaat uit:

  • Een methode op basis van 7 stappen
  • 9 video’s
  • 1 safetyplan
  • 1 tool om met triggers om te gaan
  • 1 (emotieregulatie) oefening tijdens conflicten
  • 1 te gebruiken techniek na conflicten
  • 1 audiobestand

Voor slechts € 49,- gaat het jou lukken om rust en overzicht te creëren, waarna je de volgende stappen kunt zetten om jullie band te transformeren. Ga direct naar de Vidya Shop om in jezelf te investeren.

Praten met lotgenoten

In deze Facebook groep van Vidya kun je lotgenoten ontmoeten en met elkaar ervaringen uitwisselen. Het doel is om samen te delen & helen. De groep is privé en de inhoud alleen zichtbaar voor deelnemers uit de groep: Trauma Bonding – samen helen & delen.

Volg je ons al?

Volg je ons al op social media? We zouden het enorm waarderen als je ons bereik helpt te vergroten. Op Instagram en Facebook delen we dagelijks inspiratie, quotes en meer, maar let op: hier moet je waarschijnlijk vanaf dit jaar € 11 euro lidmaatschap voor gaan betalen. Zie dit artikel. Telegram daarentegen is en blijft gratis. Hier is ook geen sprake van censuur, dus kunnen we op Telegram ongegeneerd praten over tantra, seks, plantmedicijnen en alternatieve geneeswijzen & healings zonder warnings te krijgen van zogenaamde fact checkers of plotseling verwijderde berichten. We zouden het enorm waarderen als je ons op alle drie de kanalen volgt zodat we zoveel mogelijk mensen bewuster mogen maken. Thanks for the support! 

Vidya Instagram
Vidya Facebook
Vidya Telegram
Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *