Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 10 minuten van je tijd in beslag.
Trauma bonding, trauma hechting of trauma binding op z’n Nederlands; het gaat eigenlijk allemaal over hetzelfde. Het gaat over een verbinding tussen partners op basis van ongeheeld trauma dat elkaar aantrekt en vaak ook weer afstoot. In dit artikel leg ik je exact uit wat trauma bonding is, hoe het ontstaat, wat de kenmerken zijn en tips om te helen.
Wat is trauma bonding?
Trauma bonding is een liefdesverbinding tussen partners die ontstaan is doordat één of beide partners een onverwerkt hechtingstrauma heeft. In het Engels wordt dit trauma attachment trauma genoemd. Het gaat hier om de band met de ouders of verzorgers. Ook al bedoelen ze het in de meeste gevallen goed, er kan toch een ingewikkelde relatie ontstaan. De gevolgen hiervan zijn zelfs in het volwassen leven vaak nog merkbaar. Dit leg ik uit door je eerst mee te nemen langs de vier verschillende soorten hechtingsstijlen en problematiek die hieruit kan voortkomen.
Hechtingsstijlen
De 4 hechtingsstijlen zijn als volgt:
- Veilig gehecht: de meeste mensen zijn gelukkig veilig gehecht. Hun ouders of verzorgers vormden tijdens hun jeugd een veilige haven, waar ze altijd terecht konden voor acute hulp of steun, maar ook voor alledaagse zorg en aandacht. Mensen die veilig gehecht zijn, zijn gezien en gehoord door hun ouders of verzorgers. Onveilig gehecht is logischerwijs precies het tegenovergestelde; je kon niet op je ouders of verzorgers rekenen op cruciale momenten.
- Vermijdend gehecht: bij een vermijdende hechting ben je argwanend en afstandelijk in de verbinding met anderen. Dit kan komen doordat jouw ouders of verzorgers tijdens jouw opvoeding in het contact met jou vaak negatief, afwijzend of niet invoelend waren. Je stond er vaak alleen voor, waardoor je in de verbinding met anderen ook geneigd bent om meer op jezelf te zijn.
- Ambivalent gehecht: wanneer je ambivalent gehecht bent, kan jouw hechting of verbinding met anderen heel erg wisselen. Het ene moment heb je behoefte aan connectie, het andere moment kies je voor afstand. Dit komt doordat je ouders of verzorgers ook onvoorspelbaar, inconsequent of overbezorgd waren. Tijdens je jeugd voelde je weinig ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan, je was altijd afhankelijk van je ouders.
- Gedesoriënteerd/gedesorganiseerd gehecht: de hechting raakt gedesorganiseerd als je ouders of verzorgers tegelijkertijd een bron van veiligheid én van angst was, bijvoorbeeld wanneer je als kind misbruikt of verwaarloosd bent geweest. Je vertrouwt niets of niemand, pijn en angst voeren de boventoon.
Weet je niet precies wat jouw hechtingsstijl is? In dit artikel vind je een link naar de test: Wat is jouw hechtingsstijl in relaties? 4 soorten hechting + test – Vidya
Hechtingsproblematiek
De kwaliteit van de hechtingsband met je ouders of verzorgers, die je met name opbouwt in de eerste zeven jaar van je leven, is van grote invloed op het verloop van je verdere sociaal-emotionele, taal- en cognitieve ontwikkeling. Kon je vertrouwen op de fysieke aanwezigheid en emotionele beschikbaarheid van je ouders? Dan zorgt dit voor een gezonde basis die je meeneemt naar je volwassen leven. Maar het tegenovergestelde kan ook wanneer je deze veilige basis bij je ouders of verzorgers juist gemist hebt.
Coping strategieën om met trauma om te gaan
Overal waar trauma voorkomt, ontstaan er coping strategieën om ermee om te gaan. Dit geldt ook voor hechtingstrauma. De pijn, eenzaamheid of woede voortkomend uit het trauma willen we niet voelen. Emotionele gevoelloosheid is het gevolg. Maar zo kunnen er ook andere overlevingsmechanismen ontstaan om niet te hoeven voelen, denk aan verslavingen (alcohol, drugs, seks, gamen). Om toch nog iets te voelen soms, heeft een traumaslachtoffer steeds meer thrills nodig. Hier komt trauma bonding om de hoek kijken, want dit is een verbinding met veel intensiteit en juist gebouwd op hoogte- en dieptepunten.
| Lees ook: De 7 fases van een relatie gebaseerd op traumabinding |
Externe prikkels om te voelen
Traumaslachtoffers hebben geleerd te overleven door hun gevoel uit te schakelen. Vluchten of verdoven, maar dat is helemaal niet fijn natuurlijk. Niet voelen is geen of weinig echte geluksmomentjes ervaren. Dus wat doet een traumaslachtoffer dan? Externe prikkels zoeken om alsnog, of meer, te voelen. Zo ook interacties aangaan die veel meer intensiteit nodig hebben om ‘authentiek’ te laten voelen. Er is niet alleen een heimelijk verlangen naar verhoogde prikkels in het dagelijks leven, dezelfde hunkering naar extase is net zo sterk aanwezig bij het aangaan van romantische verbindingen.
Waar veilig gehechte personen iemands onbehandelde trauma als een rode vlag bestempelen, vindt een getraumatiseerd persoon het de risico’s waard door het verbond dat hij of zij erbij krijgt. Voor personen die continu trauma ondergaan, lijkt iemand die hen op dat moment kan helpen hiermee dealen en te overleven veel interessanter dan iemand die hen kan helpen helen. Ook al wordt dit niet bewust zo ervaren, dit proces vindt op onderbewust niveau plaats. Slachtoffers die elkaars pijn op energetisch niveau herkennen.
Hoe ontstaat trauma bonding tussen partners?
Het onderliggende trauma van de partners is in dit geval dus het smeermiddel voor de ‘liefde’. Gedeelde smart is halve smart. Er is immers niets fijner dan over je pijn en trauma te praten met iemand die dit herkent of die misschien zelfs dezelfde ervaring heeft gehad. Wanneer oorlogsslachtoffers elkaar vinden en trauma binding de basis vormt voor hun relatie, heeft deze band een doel. Ze vinden steun bij elkaar en helpen het trauma te helen. Maar wanneer deze band niet tijdens een traumatische situatie is ontstaan, is deze vorm van trauma bonding veel minder gunstig. Zo geeft de Codependentie Therapeut aan dat trauma hechting bij liefdespartners dezelfde uitwerking heeft als bij oorlogsslachtoffers, maar dat het in dit geval geen constructief doel dient. Het is niet dienend in een liefdevolle relatie, waar kwetsbaarheid en openheid belangrijke ingrediënten zijn om een gezonde verbinding aan te gaan.
Trauma bonding op energetisch niveau
Trauma heeft een sterke energetische aantrekkingskracht, dat geldt ook voor trauma bonding. De law of attraction geldt dus ook voor onverwerkt trauma. Op energetisch niveau kun je elkaar aantrekken vanuit pijn en frustraties. Traumaslachtoffers hebben vaak een trauma body ontwikkeld en deze trauma bodies kunnen elkaar letterlijk aantrekken.
Kenmerken trauma bonding
Trauma bonding is complex, toch zijn er diverse kenmerken die passend zijn bij trauma bonding:
- De liefde is intens en jullie relatie loopt direct hard van stapel.
- Er is veel herkenning waardoor het vanaf de start als meant to be voelt.
- Je bent constant en bijna obsessief met de ander bezig.
- Er ontstaat al snel een dynamiek van verstrengeling (versmelten), regelmatig gevolgd door één van de twee die plots weer afstand wil nemen. Dat is meestal van korte duur, dan ontstaat er weer hevige versmelting.
- Door dit aantrekken en afstoten zijn er stevige highs en lows, wat een verslavende werking op beide heeft.
- Seks is intens en gepassioneerd, waardoor de fysieke daad vaak voor pure liefde wordt aangezien
- Grenzen worden door de ander bewust/onbewust niet gerespecteerd of vervagen steeds meer.
- Je geeft je eigen leven steeds meer op, waardoor je steeds meer van je authentieke zelf verwijderd raakt.
- De relatie ontwikkelt zich in sneltreinvaart, regelmatig met stappen waar andere koppels veel langer over doen.
- Doordat de vaart er zo in zit en vanwege het verslavende karakter, kunnen jullie niet meer zonder elkaar.
| Lees ook: Trauma bonding is een verslaving, er verandert letterlijk iets in je brein |
Trauma bonding of echte liefde?
Trauma bonding kan erg verwarrend zijn en wordt niet altijd herkend. Zeker in het begin van de relatie niet, als de verbinding als diepe, oprechte, wederzijdse liefde aanvoelt. Het is ook niet alleen maar kommer en kwel. Jouw trauma bonding partner biedt je een luisterend oor, geeft je steun, is je maatje. Niemand anders begrijpt jou zo goed als je (trauma) partner. In feite is dit een prachtige basis voor heling en groei als bewust koppel.
Een relatie die gestart is in een trauma bond kan alsnog gezond worden. Wanneer beide partijen zich ervan bewust zijn dat ze elkaar via trauma bonding hebben aangetrokken én beide het werk willen doen om hun onverwerkte stukken te helen, kan zo’n relatie een goede kans van slagen hebben en zelfs een diepe verbinding zijn waar kameraadschap en liefde samenkomt.
Gratis trauma bonding checklist
Om te kunnen groeien naar een gezonde(re) relatie moet je eerst weten waar je nu staat. Daarom bieden wij de gratis trauma bonding checklist aan. Creëer inzichten en bewustzijn aan de hand van 15 stellingen. Download de checklist gratis: Trauma Bonding Checklist – Vidya Shop.
Praten met lotgenoten
In deze Facebook groep van Vidya kun je lotgenoten ontmoeten en met elkaar ervaringen uitwisselen. Het doel is om samen te delen & helen. De groep is privé en de inhoud alleen zichtbaar voor deelnemers uit de groep: Trauma Bonding – samen helen & delen.
Tips als jij in een trauma relatie zit
Het is moeilijk om een trauma relatie of trauma verbinding zomaar te verbreken en verlaten, omdat er een verslavend component aan zit. Hier enkele simpele tips om ermee om te gaan.
- Wees je bewust van je gevoelens en gedachten en besteed er gericht aandacht aan door dagelijks bij jezelf in te checken. Wat jij voelt is echt, het gaat er niet om wat je partner ervan vindt. Schrijf op wat je voelt en wat er voorafgaand is gebeurd waardoor je je zo voelt.
- Vertrouw op je intuïtie, altijd. Bij een trauma bond word je bewust of onbewust voor de gek gehouden, denk aan het gaslighten. Je lichaam geeft echter altijd de juiste signalen af.
- Wees je ervan bewust dat je altijd in staat bent om de controle over je eigen emoties en gedachten te houden. Je krijg wat je tolereert, dus in die zin kun je altijd controle behouden over wat er gebeurt, de emoties die dit bij je oproept en de gedachten die ontstaan.
- Probeer niet om je partner te veranderen, maar accepteer hoe hij/zij is is. Misschien gebruikt/misbruikt je partner je bewust, misschien ook niet. Maar de kans is klein dat de situatie verandert als jij niets doet.
- Wees je bewust van de red flags van een relatie gebaseerd op een trauma verbinding en neem actie als je deze signalen herkent.
- Neem de tijd om te communiceren met je partner, luister naar wat hij/zij te zeggen heeft en wees open voor discussie. Vaak is dit juist een probleem en staat hij/zij helemaal niet open voor eerlijke en authentieke gesprekken. Zorg dan voor een vangnet aan mensen die je vertrouwt en aan wie je je verhaal kunt doen.
- Blijf je bewust van je eigen waarden en grenzen en maak deze altijd kenbaar.
- Tot slot, misschien wel de belangrijkste tip; zoek een goede coach of therapeut, want de onderliggende en onverwerkte pijn zorgt juist voor een relatie gebaseerd op een trauma bond of verbinding. Daarom ligt het niet per se aan de persoon tegenover je, alhoewel het natuurlijk beter is om daar afscheid van te nemen, maar wat je partner symboliseert of waar hij/zij als het ware metafoor voor staat.
Concrete hulp bij trauma bonding
Wil je meteen op een laagdrempelige, maar concrete manier aan de slag? Dan is ons product Eerste Hulp bij Trauma Bonding misschien iets voor jou. Met dit product ontvang je tools en technieken die jou uit de hevige rollercoaster aan emoties halen, zodat er ruimte ontstaat om de eerste stappen te zetten naar het verbreken of transformeren van de traumaverbinding. Is dit iets wat je zou kunnen gebruiken? In de Vidya Shop vind je meer informatie over het product, klik hier.
Help ons ons bereik vergroten
Volg je ons al op social media? We zouden het enorm waarderen als je ons bereik helpt te vergroten. Op Instagram en Facebook delen we dagelijks inspiratie, quotes en meer, maar let op: hier moet je waarschijnlijk vanaf dit jaar € 11 euro lidmaatschap voor gaan betalen. Zie dit artikel. Telegram daarentegen is en blijft gratis. Hier is ook geen sprake van censuur, dus kunnen we op Telegram ongegeneerd praten over tantra, seks, plantmedicijnen en alternatieve geneeswijzen & healings zonder warnings te krijgen van zogenaamde fact checkers of plotseling verwijderde berichten. We zouden het enorm waarderen als je ons op alle drie de kanalen volgt zodat we zoveel mogelijk mensen bewuster mogen maken. Thanks for the support!

Leave a Comment