Zoeken...
TOP
Fysiek & Seksueel Welzijn

Alle soorten (hormoonvrije) anticonceptie

Alles over anticonceptie

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 23 minuten van je tijd in beslag.

Welke anticonceptie moet ik gebruiken? Een vraag waar veel vrouwen tegenaan lopen. Met zoveel verschillende opties kan het moeilijk zijn om te beslissen welke anticonceptie het best bij je past. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden en hun voor- en nadelen. We helpen je op weg om een weloverwogen keuze te maken!

Inhoud verberg

Anticonceptiemiddelen: een opsomming

Ben je even het overzicht kwijt van welke anticonceptiemiddelen je kunt gebruiken? Hieronder sommen we de meest voorkomende voor je op:

  • De pil
  • Spiraaltjes
  • Het pessarium
  • De NuvaRing
  • De prikpil
  • Condooms
  • Anticonceptiepleisters
  • Implantaten

Beste anticonceptie (spoiler; bestaat niet)

Natuurlijk wil je het liefst wil weten wat ‘de beste’ anticonceptie is. Slecht nieuws; de beste anticonceptie bestaat helaas niet, omdat elke vrouw uniek is en verschillende behoeften en voorkeuren heeft. Wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Daarom is het belangrijk om je goed te informeren en eventueel met je huisarts te overleggen welke anticonceptie het beste bij jouw levensstijl en lichaam past.

Beste anticonceptie zonder bijwerkingen

Geen enkele anticonceptiemethode is volledig zonder bijwerkingen, maar sommige hebben minder of mildere bijwerkingen dan andere. Condooms en pessarium hebben bijvoorbeeld geen hormonale bijwerkingen, maar kunnen minder betrouwbaar zijn dan hormonale methoden.

Meest betrouwbare anticonceptie

Uit onderzoek van Rutgers – Expertisecentrum Seksualiteit blijkt dat de meeste anticonceptiemethoden zeer betrouwbaar zijn als ze goed worden gebruikt. De meest betrouwbare anticonceptie zijn meestal hormonale methoden zoals de pil, een spiraaltje en implantaten. Deze methoden onderdrukken namelijk de natuurlijke hormonale cyclus. Van de duizend vrouwen met een hormoonspiraal raken twee vrouwen toch zwanger. Bij het koperspiraaltje worden acht op de duizend vrouwen alsnog zwanger.

Nauwkeurigheid geboden bij de pil

De pil is een betrouwbare anticonceptiemethode, maar het lukt niet iedereen om deze elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen. De betrouwbaarheid is afhankelijk van hoe nauwkeurig je de pil slikt. Bij perfect gebruik is de kans op zwangerschap 0,3%, maar in de praktijk is er 9% kans op zwangerschap.

13-18% kans op zwangerschap bij condoom

De betrouwbaarheid van condooms hangt af van hoe consistent en correct ze worden gebruikt. Bij perfect gebruik van condooms is de kans op zwangerschap ongeveer 2% per jaar. Dit betekent dat van de 100 vrouwen die gedurende een jaar alleen condooms gebruiken en deze correct toepassen, er ongeveer 2 zwanger zullen raken. In de praktijk is de kans op zwangerschap ongeveer 13-18% per jaar. Hierbij wordt er namelijk rekening gehouden met menselijke fouten zoals het niet goed omdoen van het condoom, scheuren, of het niet altijd gebruiken van een condoom tijdens de seks.

Pessarium lastig in te brengen wat kans op zwangerschap vergroot

Bij goed gebruik van het pessarium is de betrouwbaarheid ongeveer 95%, maar in de praktijk blijkt dat 6 tot 26% van de vrouwen die het gebruiken ongepland zwanger raken. Dit komt doordat het vaak niet correct wordt geplaatst, verschuift of in de opwinding wordt vergeten. 

De NuvaRing is erg betrouwbaar als je de ring elke keer op tijd vervangt. De kans op zwangerschap is ongeveer 0.7%. Omdat je met de ring gebruiksfouten kan maken, raakt toch 7% zwanger. 

Kortwerkende methoden zoals de pil, een condoom en een pessarium zijn gevoeliger voor gebruikersfouten dan langer werkende methoden zoals een spiraaltje of anticonceptiestaafje.

Bij de keuze voor een anticonceptiemiddel is het dus goed om bij jezelf na te gaan hoe consistent je bent in het gebruik van anticonceptie. Dit heeft grote invloed op de betrouwbaarheid ervan.

Welke anticonceptie kies je

Bij het kiezen van anticonceptie is het belangrijk om rekening te houden met je gezondheid, je levensstijl, en je toekomstplannen. Wil je bijvoorbeeld binnenkort al aan kinderen beginnen? Heb je last van hormonale bijwerkingen? Hier kun je rekening mee houden bij het vergelijken en deze vragen kunnen je helpen om een passende keuze te maken.

Wanneer je erover nadenkt om binnenkort zwanger te worden, zijn condooms en een pessarium goede anticonceptiemethoden. Deze methoden gebruik je namelijk alleen tijdens de seks en je vruchtbaarheid keert gelijk terug zodra je stopt met het gebruik ervan. Wanneer je stopt met hormonale anticonceptiemethoden kan het zijn dat het weken tot maanden duurt voordat je natuurlijke cyclus weer terugkomt. 

Dubbele bescherming met condoom

Het gebruik van condooms is een populaire keuze, vooral omdat ze niet alleen beschermen tegen zwangerschap, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Het is belangrijk om condooms consistent en correct te gebruiken om de kans op zwangerschap te verkleinen. Het kan soms gebeuren dat de condoom scheurt of dat de condoom verkeerd omgedaan wordt, hierdoor wordt deze methode minder betrouwbaar.  

Wanneer je kiest voor de pil moet je deze dagelijkse innemen op hetzelfde tijdstip. Dit kan voor sommige vrouwen lastig kan zijn. Als je regelmatig vergeet om je pil in te nemen, kun je overwegen om een langwerkende methode te gebruiken, zoals een spiraaltje of een anticonceptiestaafje, die minder afhankelijk zijn van dagelijks gebruik. De prikpil kan dan ook een goede optie zijn; hiervoor moet je iedere drie maanden naar de huisarts voor een injectie. Als je kiest voor de NuvaRing, kun je deze iedere drie weken zelf inbrengen. 

Als je liever geen hormonen binnenkrijgt

Een andere optie is het koperspiraaltje, dit is een goede optie voor vrouwen die liever geen hormonale anticonceptie willen. Het koperspiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst en kan daar meerdere jaren blijven zitten, waardoor je er voor lange tijd plezier van hebt.

Het plaatsen van een spiraaltje kan pijnlijk zijn, vooral als je nog geen kinderen hebt. Dit is voor sommigen een reden om voor een andere anticonceptiemethode te gaan. Het is goed om te weten dat deze pijn tijdelijk is. De meeste vrouwen hebben er een paar dagen na plaatsing last van, maar ze hebben er daarna jaren plezier van.  

Welke anticonceptie past bij mij

Bij het kiezen van een anticonceptiemiddel is het belangrijk om je eigen gezondheid en eventuele medische condities in overweging te nemen. De huisarts kan je helpen om te bepalen welke methode het beste bij jouw situatie past. Je kunt al je vragen stellen en de voor- en nadelen van elke methode doornemen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Deze keuze is heel persoonlijk. Het hangt af van hoe consistent je kunt zijn in het gebruik, je voorkeur voor hormonale of niet-hormonale methoden, en je gezondheid. Neem de tijd om de verschillende opties te overwegen en advies in te vragen, zodat je een methode kiest die het beste bij jouw leven past.

Anticonceptie met minste hormonen

Als je op zoek bent naar anticonceptie met de minste hormonen, kun je denken aan laaggedoseerde pillen of hormonale spiraaltjes. Het hormoonspiraaltje werkt lokaal en geeft minder hormonen af dan de pil.

Anticonceptie zonder hormonen

Voor vrouwen die liever niet willen beginnen aan hormonale anticonceptie, zijn er nog steeds betrouwbare opties mogelijk, zoals het koperspiraaltje, condooms, en het pessarium. Hoewel deze methoden over het algemeen iets minder effectief zijn dan hormonale anticonceptie, kunnen ze toch een goede keuze zijn voor vrouwen die gevoelig zijn voor hormonale bijwerkingen.

Anticonceptie zonder hormonen: je vruchtbaarheid meten

Maar wat dan wel? Zelf gebruik ik al jaren geen anticonceptie meer, maar ik hoor goede verhalen over Daysy. Daysy is een betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde methode waarmee vrouwen hun vruchtbare fasen nauwkeurig kunnen onderscheiden van onvruchtbare fasen op basis van een zeer nauwkeurige lichaamstemperatuurmeting. Door een intelligent algoritme op basis van wetenschappelijke studies en kennis, jarenlange ervaring en geavanceerde technologie, biedt Daysy de hoogste kwaliteit, betrouwbaarheid en precisie voor het volgen van je vruchtbaarheid.

Anticonceptie zonder hormonen

Misleiding

Natuurlijke anticonceptie is waar we allemaal naar op zoek zijn. Maar ‘natuurlijke anticonceptie’ wordt gezien als misleiding. De term ‘anticonceptie’ mag enkel door farma bij hun farmaceutische producten gebruikt worden. Daysy is geen medicatie, want het legt de cyclus niet plat (thank god!). Daysy is ontwikkeld als medisch hulpmiddel, is overeenkomstig geregistreerd en wordt continu gecontroleerd door een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem. Het is géén medicijn en dus ook geen anticonceptiemiddel. Het is namelijk een fertiliteits tracker die je gebruikt om de conceptie te vergemakkelijken en de menstruatiecyclus te volgen. Het is géén vervanging voor anticonceptie, maar een alternatief waarmee je zelf kunt zien wanneer je wel of niet vruchtbaar bent.

Daysy kopen met korting

Met een nauwkeurigheid van 99,4% is Daysy een goed alternatief om eens te proberen. De geïntegreerde temperatuursensor meet zeer nauwkeurig onder de tong de temperatuur, berekent jouw persoonlijke status en bewaart je metingen. Gelijk na de meting zie je of je vruchtbaar of onvruchtbaar bent tot de volgende meting. Daarnaast leer je ook je eigen menstruatiecyclus beter kennen. Dit is geen gesponsord bericht, het is enkel een alternatief dat ik ben tegengekomen bij de research voor dit artikel en waar ik een leuke korting van € 5,- op kan geven op Daysy.nl, door de kortingscode vidya te gebruiken.

Natuurlijke anticonceptie zonder hormonen

Wil je écht geen hormonen in je lijf en voor natuurlijke anticonceptie gaan, zodat jij en je lichaamsprocessen zoveel mogelijk in balans zijn? Dan zit er eigenlijk maar één ding op: vertrouwen op de signalen van je lichaam. Als je een ‘natuurlijke anticonceptiemethode’ gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. 

De drie bekendste natuurlijke methoden zijn:

  • Kalendermethode: de cyclus heel regelmatig registreren, zodat de vruchtbare en onvruchtbare dagen berekend kunnen worden.
  • Billingsmethode: dagelijks de structuur van het baarmoederslijm beoordelen
  • Temperatuurmeting: deze methode houdt in dat je elke ochtend je waaktemperatuur (ook basale lichaamstemperatuur genoemd) meet. Aan de hand van verschillen in je temperatuur kun je je vruchtbare dagen schatten.

Natuurlijke anticonceptie: kalendermethode

De kalendermethode, ook wel de Knaus-Ogino methode genoemd, wordt gebruikt voor natuurlijke anticonceptie. Hierbij wordt de cyclus heel nauwkeurig geregistreerd, zodat je zelf de vruchtbare en onvruchtbare dagen kunt berekenen. Omdat de cyclus kan schommelen, is deze methode alleen veilig als de cyclus gedurende een half jaar (maar bij voorkeur een volledig jaar) elke dag nauwkeurig geregistreerd is. Noteer exact wanneer en hoe lang je menstruatie plaatsvond eventuele andere veranderingen in je lichaam. Als je dit een jaar lang gedaan hebt, kun je berekeningen gaan maken.

Om je vruchtbare dagen te berekenen, zoek je de kortste cyclus in je notities en trek je er 18 dagen van af. Zoek dan je langste cyclus en trek er 11 dagen van af. Bij deze methode moet je de levensduur van het sperma meerekenen. Dit betekent dat je vóór de eerste vruchtbare dag drie dagen moet aftrekken en na de laatste vruchtbare dag er nog een bij moet optellen.

Natuurlijke anticonceptie: billingsmethode

De Billings Methode werd uitgevonden door de Australische neuroloog John Billings. Hij ontdekte dat het cervixslijm bij de baarmoedermond verandert als er een eisprong in aantocht is. De periode van de vruchtbare dagen kan dan door nauwkeurige observatie bepaald worden. Bij deze methode test je het baarmoederhalsslijm elke dag door er wat van tussen je vingers te wrijven en ze dan uit elkaar te trekken. Afhankelijk van de structuur van het baarmoederhalsslijm kun je inschatten op welke dagen je vruchtbaar bent en welke niet.

  • Taaie structuur: onvruchtbare dagen
  • Vloeibaar: hoe vloeibaarder, hoe vruchtbaarder
  • Slierterig: zeer vruchtbare dagen

Bij het lezen hiervan begrijp je dat dit niet heel betrouwbaar is, daarom het best te combineren met temperaturen bijvoorbeeld, zoals hierna beschreven.

Natuurlijke anticonceptie: temperatuur opmeten

Om je vruchtbare dagen te achterhalen, kun je jezelf ook elke dag temperaturen. Een temperatuurstijging van minstens 0,2 graden na 6 dagen lage temperatuur wijst op een eisprong. De eisprong kan alleen met terugwerkende kracht geregistreerd worden. De temperatuur moet dan gedurende drie opeenvolgende dagen verhoogd blijven om er zeker van te zijn dat de eisprong heeft plaatsgevonden.

De vierde dag van verhoogde temperatuur markeert het begin van de onvruchtbare dagen. In een normale cyclus is het einde van de onvruchtbare dagen niet later dan de zesde dag van de nieuwe cyclus. Maar als je een erg onregelmatige cyclus hebt, is het veiliger om alle dagen van de eerste helft van de cyclus als vruchtbare dagen te beschouwen.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je deze methode toepast, om de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken:

  • Thermometer: je thermometer moet tot minstens 2 cijfers achter de komma kunnen meten, want temperatuurschommelingen liggen vaak maar tussen 0,2 en 0,5 graden.
  • Tijdstip: je moet je temperatuur altijd op hetzelfde tijdstip en onmiddellijk na het wakker worden (bij voorkeur liggend) opnemen. Dit is de enige manier om precies te weten wanneer je temperatuur verandert.
  • Plaats: je kunt je temperatuur opnemen onder je tong, in je vagina of in je rectum. Het belangrijkste is dat je je temperatuur elke dag op dezelfde manier meet.
  • Onzekerheden: om nauwkeurige resultaten te krijgen is het belangrijk dat je altijd minstens 5 uur slaap krijgt, geen andere medicijnen neemt, niet ziek bent en geen nacht doorgehaald hebt. Al deze factoren kunnen de basale lichaamstemperatuur beïnvloeden en tot een onjuist resultaat leiden.

Lees ook: De invloed van hormonale anticonceptie |

Het ontstaan van de anticonceptiepil

De anticonceptiepil, een van de meest populaire anticonceptiemethoden, werd ontwikkeld in de jaren ’50 en was een revolutionaire stap als het gaat om de rechten van vrouwen. De vrouw kon eindelijk seks hebben zonder angst om zwanger te worden. Een bevrijding voor de vrouw en nog steeds het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland. 

Voordat er enige vorm van anticonceptie bestond waren er veel ongewenste zwangerschappen. Abortus was in die tijd nog verboden, daarom werden er lugubere alternatieven bedacht zoals het hardhandig op de buik slaan en jezelf vanbinnen met breinaalden bewerken.

Feministe Margaret Sanger geloofde dat vrouwen pas echt vrij zouden zijn als ze zelf controle hadden over hun vruchtbaarheid, zo valt te lezen in een artikel van De Correspondent die hier al eerder onderzoek naar deed. In haar zoektocht naar een ‘wondermiddel’ die dat zou kunnen bewerkstelligen, kwam ze in 1950 terecht bij Gregory Pincus (1903-1967). Hij is zelf een wetenschappelijke instituut gestart, waar hij de werking van hormonen bestudeerde.

Volgens Pincus was progesteron het wondermiddel wat Sanger zocht. Dit hormoon onderdrukt tijdens de zwangerschap de ovulatie, zodat een vrouw in verwachting niet nogmaals bevrucht kan worden. Zijn theorie: als je dat hormoon toedient aan een vrouw, zal haar lichaam denken dat het zwanger is en dus niet meer ovuleren. Een medicijnfabrikant stelde een synthetische variant van progesteron beschikbaar en Pincus ging daarmee aan de slag.

Samen testten zij in de jaren vijftig de theorie van Pincus. Eerst op konijnen, daarna op de psychiatrische patiënten en zwakke moeder in sloppenwijken.  

Progesteron bleek te werken, maar de hoge doses zorgde voor bijwerkingen als misselijkheid, gewichtstoename en meer. De pil kwam in 1960 in Amerika op de markt. Binnen een jaar maakten ruim een half miljoen vrouwen in Amerika hier gretig gebruik van. Niet lang daarna was het ook in andere Westerse landen en Europa verkrijgbaar.

Vrouwen gingen massaal werken en studeren, nu het mogelijk was om het moederschap uit te stellen. Vanaf dat moment barstte ook de seksuele revolutie los, nu de kans op ongewenste zwangerschappen praktisch nul was geworden. Seks voor het huwelijk, losse seksuele contacten en seks als puur genot voor de vrouw waren het gevolg. 

De jaren daarna is er flink geëxperimenteerd met de dosering, wat resulteerde tot diverse nieuwe bijwerkingen. Sindsdien zijn er verschillende anticonceptiemiddelen ontwikkeld.

Welk hormoon zit in de pil

De meeste anticonceptiepillen bevatten een combinatie van de hormonen oestrogeen en progestageen. Dit zijn hormonen die de ovulatie onderdrukken en zo zwangerschap voorkomen.

Oestrogeen zorgt ervoor dat de eisprong niet plaatsvindt. Het maakt ook de baarmoederwand dunner, waardoor het moeilijker wordt voor een bevruchte eicel om zich daar te nestelen.

Progestageen verdikt het slijm in de baarmoederhals, wat voorkomt dat sperma de baarmoeder bereikt en een eicel bevrucht. Het kan ook de eisprong onderdrukken.

Samen helpen deze hormonen de pil effectief te maken als anticonceptiemethode.

Nadelen van de pil

Sommige vrouwen zweren bij de pil en anderen willen er niks van weten. Hoewel de pil effectief is, laat het verschillende bijwerkingen zien zoals:

  • Gewichtstoename
  • Stemmingswisselingen
  • Misselijkheid
  • Huidproblemen
  • Veranderingen in libido
  • Een verhoogd risico op bloedstolsels

Maar het heeft ook invloed op je emotionele binnenwereld. Het beïnvloedt zelfs je partnerkeuze! Hoe dat zit, kun je in dit uitgebreide artikel lezen: De invloed van hormonale anticonceptie op je relatie – Vidya

Houd er bij de pil rekening mee dat je het dagelijks moet slikken, sommigen vinden dit lastig en vergeten het weleens. Dan is de pil natuurlijk wat minder betrouwbaar.

Wat gebeurt er als je stopt met de pil

Als je stopt met de pil, kan het een tijdje duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt. Sommige vrouwen krijgen onregelmatige menstruaties of een tijdelijke toename van acne. Het kan zijn dat je symptomen die je vóór het gebruik van de pil had terugkeren, zoals acne, krampen of zware menstruaties. Iedereen reageert anders op het stoppen met de pil, dus het is belangrijk om geduld te hebben terwijl je lichaam zich aanpast.

Van pil naar spiraal bijwerkingen

Je kun bijwerkingen krijgen wanneer je overstapt van de pil naar een spiraal, afhankelijk van het type spiraaltje dat je kiest. Bij een koperspiraal kun je hevigere menstruatiekrampen en zwaardere menstruaties hebben, vooral in de eerste maanden. Een hormoonspiraal kan ervoor zorgen dat je af en toe wat bloed verliest en minder of helemaal niet meer ongesteld wordt. Je kunt ook last krijgen van lichte bijwerkingen zoals hoofdpijn en stemmingswisselingen. Het plaatsen van een spiraal kan pijn doen en het kan een paar maanden duren voordat je lichaam helemaal gewend is.

Alternatief voor de pil

Er zijn verschillende alternatieven voor de pil, elk met eigen voor- en nadelen. Deze zullen we in de rest van dit artikel bespreken.

Alles over het koperspiraal

Een koperspiraal is een anticonceptiemiddel dat in de baarmoeder wordt ingebracht. Het koper maakt zaadcellen inactief en voorkomt dat een bevruchte eicel gaat innestelen. Een koperspiraal is dus een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Het koperspiraaltje kan 5 tot 10 jaar effectief zijn en wordt door een huisarts of gynaecoloog geplaatst.

Nadelen koperspiraal ervaringen

Een koperspiraal kan een paar nadelen hebben. Zo kun je heviger ongesteld worden, met meer buikpijn dan normaal. Het plaatsen van het spiraaltje kan pijn doen en je kunt in het begin wat last hebben van krampen.

Alles over het hormoonspiraal

Een hormoonspiraal is een anticonceptiemiddel dat in de baarmoeder wordt ingebracht en geleidelijk een kleine hoeveelheid progestageen afgeeft. Dit hormoon verdikt het baarmoederhalsslijm, waardoor zaadcellen moeilijker de baarmoeder kunnen bereiken. Daarnaast maakt progestageen het baarmoederslijmvlies dunner, wat innesteling van een bevruchte eicel voorkomt. Het hormoonspiraal biedt drie tot vijf jaar bescherming en vermindert vaak de hoeveelheid en pijn van menstruaties.

Nadelen hormoonspiraal

Wanneer je kiest voor een hormoonspiraal kun je last krijgen van lichte bijwerkingen zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen en puistjes. Je kunt kleine bloedingen tussendoor krijgen of helemaal niet meer ongesteld worden. Het plaatsen van het spiraaltje kan pijn doen en het kan een paar maanden duren voordat je lichaam eraan gewend is.

Condooms

Condooms zijn een van de meest gebruikte vormen van anticonceptie wereldwijd. Een condoom is een dun, flexibel hoesje dat wordt gebruikt tijdens de seks om zwangerschap te voorkomen en bescherming te bieden tegen SOA’s.

Je doet het condoom over de penis (of in het geval van een vrouwencondoom, in de vagina) voordat je seks hebt. Condooms zijn meestal gemaakt van latex, polyurethaan of lambrisering, en ze zijn ontworpen om sperma op te vangen en te voorkomen dat het in contact komt met de partner. Een voordeel van condooms is dat het makkelijk voor iedereen verkrijgbaar is; je hebt er geen recept van de huisarts voor nodig.

Ontstaan condooms

De vroegste bekende vormen van condooms werden al gebruikt in het oude Egypte, Griekenland en Rome. Deze vroege varianten waren gemaakt van materialen zoals dierlijke darmen of linnen, en werden voornamelijk gebruikt als bescherming tegen ziekten in plaats van als anticonceptiemiddel.

In de 19e eeuw werd rubber ontdekt en begonnen fabrikanten rubberen condooms te produceren. Dit maakte condooms elastischer en betrouwbaarder. Later in deze eeuw begon de massaproductie van condooms op grote schaal, wat leidde tot een grotere beschikbaarheid en acceptatie.

Tegenwoordig zijn condooms beschikbaar in verschillende materialen, maten en varianten. Ze zijn ook gemakkelijk toegankelijk en discreet verkrijgbaar bij apotheken, supermarkten en online.

Hoe gebruik je een condoom?

Als je nog nooit een condoom gebruikt, kan het spannend zijn om deze voor het eerst om te doen. Hieronder lees je een handig stappenplan die je kan helpen om een condoom goed om te doen:

  1. Controleer altijd de vervaldatum van het condoom. Gebruik geen condooms die zijn verlopen.
  2. Scheur de verpakking voorzichtig open met je vingers. Wees voorzichtig met scherpe nagels of ringen.
  3. Houd het condoom bij het topje vast en knijp het goed dicht om te voorkomen dat er lucht in blijft en het condoom kan scheuren.
  4. Rol het condoom voorzichtig naar beneden over de penis (zo ver mogelijk). Als het condoom niet afrolt, heb je het binnenstebuiten. Gebruik dan een nieuw condoom.
  5. Het condoom moet nu goed om de penis zitten voor veilige seks.
  6. Na het klaarkomen, trek de penis terug voordat deze verslapt om te voorkomen dat er sperma uit het condoom lekt.
  7. Gooi het condoom weg en was je handen. Een condoom mag slechts één keer worden gebruikt.

Nadelen condoom

Een condoom kan scheuren of afzakken. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld de verkeerde maat condoom hebt waardoor deze af kan glijden, of als je het condoom beschadigt bij het openmaken van de verpakking. Wanneer dit gebeurt is de condoom niet meer betrouwbaar. Daarnaast vinden sommige mensen het dragen van condooms tijdens de seks hinderlijk. De seks zonder condoom kan intenser en gevoeliger voelen omdat er geen barrière tussen de huiden is. 

Natuurlijke condooms

Fair Squared is een van ’s werelds eerste condoomseries bestaande uit natuurlijke rubber die fair trade geproduceerd is. Het condoom is voorzien van glijmiddel en reservoir. Ze zijn CO2 neturaal en milieuvriendelijk geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste internationale normen. Daarnaast zijn de condooms veganistisch en goedgekeurd door de Vegan Society. Je koopt ze eenvoudig op Bol.com: klik hier.

Vegan condooms

De meeste condooms zijn niet vegan en bevatten latex. Latex wordt geproduceerd uit het sap van de rubberboom (Hevea brasiliensis). Dit sap, ook wel latex genoemd, wordt gewonnen door de boom te tappen, een proces waarbij een inkeping in de schors van de boom wordt gemaakt om het sap te laten vloeien. Dit ruwe latex wordt vervolgens verzameld en verwerkt om verschillende producten te maken, waaronder handschoenen, condooms, ballonnen en tal van andere items.

Je zou denken dat het dus vegan is, toch blijkt dat niet zo te zijn. Latex is niet vegan, omdat:

  • Dierlijke bijproducten: bij de productie van latex worden vaak dierlijke bijproducten gebruikt. Bijvoorbeeld, caseïne (een eiwit uit melk) dat als stabilisator in latexproducten wordt toegevoegd.
  • Dierproeven: latexproducten zoals condooms, kunnen worden getest op dieren om hun veiligheid en effectiviteit te waarborgen.
  • Ecologische impact: de teelt van rubberbomen en de productie van latex kunnen ook ecologische gevolgen hebben die indirect invloed hebben op dieren, zoals ontbossing en verlies van leefgebied voor wilde dieren.

Gelukkig hoef je voor vegan condooms ook niet ver te zoeken! Vegan condoom merken zoals Huzzy, Fair Squared en Sam Loves Max vind je ook gewoon op Bol.com. Klik hier: vegan condooms.

Het pessarium

Een pessarium is een zacht, rond kapje dat je in je vagina aanbrengt om de ingang van je baarmoeder af te sluiten. Het werkt het beste als je er een speciale gel bij gebruikt die zaadcellen doodt. Dit helpt om zwangerschap te voorkomen. Je moet het pessarium voor het vrijen inbrengen en het daarna nog een tijdje laten zitten.

Ontstaan pessarium

De ontstaan van het pessarium is vergelijkbaar met het ontstaan van het condoom. In de oudheid en middeleeuwen gebruikten vrouwen natuurlijke materialen zoals stoffen en kruiden om de baarmoederhals af te sluiten en zwangerschap te voorkomen. In de 19e eeuw werd het eerste geregistreerde pessarium ontwikkeld, dit werd vaak gemaakt van rubber. In de 20e eeuw zorgden verbeteringen in materialen en ontwerp ervoor het pessarium effectiever en comfortabeler werd. Op dit moment wordt het pessarium meestal gemaakt van siliconen of latex, waardoor ze herbruikbaar zijn.

Nadelen pessarium

Een nadeel van het pessarium is dat je het iedere keer moet inbrengen voordat je seks gaat hebben. Daarnaast is het risico op infecties hoger wanneer het niet op de goede manier wordt gebruikt.

Anticonceptiepleisters

Anticonceptiepleisters zijn dunne pleisters die hormonen afgeven door de huid heen om zwangerschap te voorkomen. Je moet de pleister elke week op dezelfde dag van de week vervangen. 

Anticonceptiepleisters bevatten meestal een combinatie van hormonen, zoals een synthetische vorm van oestrogeen en progestageen. Deze hormonen worden door de huid opgenomen en komen in de bloedbaan terecht. Ze remmen de eisprong en verdikken het baarmoederslijmvlies, waardoor het moeilijker wordt voor sperma om een eicel te bevruchten. Daarnaast kunnen ze ook de consistentie van baarmoederhalsslijm veranderen, waardoor het moeilijker wordt voor sperma om de baarmoeder binnen te dringen.

De anticonceptiepleister werd in 2001 op de markt gebracht om vrouwen een eenvoudige, betrouwbare en niet-ingrijpende manier van anticonceptie te bieden.

Nadelen van anticonceptiepleisters

Sommige vrouwen kunnen huidirritatie of allergische reacties krijgen van de pleister. Daarnaast kunnen deze pleisters net als bij andere hormonale anticonceptiemethoden bijwerkingen als hoofdpijn, stemmingswisselingen, misselijkheid of onregelmatige bloedingen veroorzaken. Het is belangrijk dat de pleister elke week op dezelfde dag van de week vervangen wordt, anders wordt deze methode minder betrouwbaar.

Implantaten

Anticonceptie implantaten zijn kleine, flexibele staafjes die onder de huid van de bovenarm worden ingebracht door de huisarts. Ze geven continu hormonen af om zwangerschap te voorkomen. Deze implantaten bevatten een synthetische vorm van het hormoon progestageen. Dit hormoon voorkomt zwangerschap door verschillende mechanismen:

Het implantaat is ongeveer zo groot als een lucifer en wordt onder plaatselijke verdoving onder de huid van de bovenarm ingebracht. Het blijft daar zitten en geeft gedurende een aantal jaren (meestal drie tot vijf jaar, afhankelijk van het type) continu hormonen af.

Deze anticonceptiemethode is in de late 20e eeuw ontwikkeld vanwege de behoefte aan betrouwbare, langwerkende en gemakkelijk anticonceptie.

Nadelen van anticonceptie implantaten

Net als andere hormonale anticonceptiemethoden kunnen implantaten hormonale bijwerkingen veroorzaken. Hoewel het plaatsen van een implantaat relatief eenvoudig is, vinden sommige vrouwen het erg pijnlijk. Ook het verwijderen kan zorgen voor bijwerkingen zoals blauwe plekken of pijn.

Alles over de NuvaRing

De NuvaRing is een flexibele ring die je zelf inbrengt in de vagina. Deze ring geeft gedurende drie weken hormonen af om zwangerschap te voorkomen. Na drie weken verwijder je de ring voor één week en word je ongesteld.

De NuvaRing werd ontwikkeld als een nieuwe optie voor vrouwen die op zoek waren naar een langdurige anticonceptiemethode, waar je niet net als bij de pil dagelijks aan hoeft te denken. De Nuvaring werd geïntroduceerd in de vroege jaren 2000.

NuvaRing 4 weken laten zitten

Sommige vrouwen kiezen ervoor om de NuvaRing vier weken te laten zitten en meteen een nieuwe ring in te brengen om menstruatie te voorkomen. De NuvaRing is dan in de meeste gevallen nog betrouwbaar. Het is wel belangrijk om dit even met je huisarts te bespreken om er zeker van te zijn dat het veilig en geschikt is voor jouw situatie.

NuvaRing nadelen

Wanneer je de NuvaRing gebruikt kun je last krijgen van vaginale irritatie, vaginale infecties, en hormonale bijwerkingen zoals hoofdpijn of misselijkheid.

De prikpil

Als je kiest voor de prikpil krijg je elke drie maanden een injectie van de huisarts met progestageen. Dit zorgt ervoor dat je geen eisprong hebt en je in deze drie maanden niet hoeft te denken aan anticonceptie.

De prikpil werd in de jaren 1960 ontwikkeld en werd geleidelijk aan populair als anticonceptiemethode. Het was bedoeld als een handige en betrouwbare anticonceptiemethode voor vrouwen die moeite hadden met dagelijkse pillen of andere methoden.

Stoppen met de prikpil

Als je stopt met de prikpil, kan het enkele maanden tot een jaar duren voordat je vruchtbaarheid volledig herstelt. Sommige vrouwen ervaren ook tijdelijke gewichtstoename en stemmingswisselingen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste anticonceptiemethode is een persoonlijke beslissing die afhangt van veel factoren. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en eventuele zorgen met je huisarts te bespreken om de beste keuze voor jouw gezondheid en levensstijl te maken.

Vidya

«

»

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *