TOP
Love Psychology

Relatie met een narcist; red flags, kenmerken, relatiefases en meer

Relatie met een narcist

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 21 minuten van je tijd in beslag.

Een relatie met een narcist is uitputtend, denigrerend, verwarrend en kan zeer traumatisch zijn. In dit artikel lees je hoe narcisten een partner kiezen waar wat te halen valt en hoe ze een relatie aangaan. Maar ook welke fases de relatie doorloopt, wat de kenmerken en red flags zijn. En het belangrijkste; hoe je de relatie achter je kunt laten.

Een narcist is iemand die extreem egocentrisch is en een overmatige behoefte heeft aan bewondering en erkenning van anderen. Dit kan leiden tot problemen in hun persoonlijke en professionele relaties. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die gekenmerkt wordt door een gebrek aan empathie, een constante behoefte aan aandacht en bevestiging, en een overmatig zelfbeeld. Mensen narcistische karaktereigenschappen kunnen moeilijk omgaan met kritiek. Daarnaast hebben ze vaak een groot ego en een grote behoefte om het middelpunt van de aandacht te zijn.

Voor het gemak noemen we de narcist in dit artikel een man, omdat het narcistische persoonlijkheidsstoornis vaker bij mannen dan bij vrouwen voorkomt, maar het kan natuurlijk net zo goed een vrouw zijn.

Trauma bonding basis voor relatie met een narcist

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat trauma bonding vaak aanwezig is in relaties waarin sprake is van narcistisch misbruik. Narcisten hebben de neiging om empathische, zorgzame mensen aan te trekken met een beschadigd verleden, omdat ze gemakkelijk te manipuleren en te controleren zijn. De narcist gebruikt vervolgens misbruik en manipulatie om de ander emotioneel afhankelijk te maken en een trauma bond te creëren. Het slachtoffer kan zich dan gevangen voelen in de relatie en zich niet in staat voelen om te vertrekken vanwege de intense emotionele band die ze hebben ontwikkeld met de narcist. Bij trauma bonding speelt de narcist in op eerder opgelopen pijn of onverwerkte emoties, omdat dat je zwakke plek is. Twijfel je of jouw relatie met de narcist gebaseerd is op trauma bonding? Vraag hier onze gratis checklist aan: Trauma Bonding Checklist – Vidya Shop

Relatie met een narcist

Een relatie met een narcist kan ernstige mentale en fysieke gevolgen hebben voor degene die erbij betrokken is. Mentaal gezien kan een relatie met een narcist leiden tot een laag zelfbeeld en een verlies van eigenwaarde. De narcist manipuleert en controleert voortdurend, waardoor de partner zich machteloos, onzeker en twijfelachtig voelt over zichzelf. Ze kunnen hun eigen behoeften en verlangens verwaarlozen omdat ze constant bezig zijn met het proberen te voldoen aan de grillen en eisen van de narcist. De narcist vertoont vaak emotioneel misbruik, zoals vernedering, constante kritiek en isolatie van vrienden en familie. Dit leidt tot angst, depressie en een gevoel van gevangenschap bij de partner.

Fysiek gezien kan de stress en spanning van een relatie met een narcist zich manifesteren in verschillende lichamelijke symptomen. De constante druk en angst kunnen leiden tot slapeloosheid, eetstoornissen en vermoeidheid. Bovendien kan de partner fysiek mishandeld worden door de narcist, wat kan resulteren in blauwe plekken, kneuzingen en zelfs ernstig letsel.

Hoe herken je een narcist in een relatie?

Het herkennen van een narcist in een relatie kan soms lastig zijn, omdat narcisten vaak charmant en manipulatief zijn. Hier zijn enkele kenmerken die kunnen wijzen op het gedrag van een narcist:

  1. Groot gevoel van eigenwaarde: een narcist heeft een overdreven gevoel van eigenwaarde en ziet zichzelf als superieur aan anderen. Ze kunnen opscheppen over hun prestaties, talenten en eigenschappen, en hebben constant behoefte aan bewondering en lof.
  2. Gebrek aan empathie: narcisten hebben over het algemeen weinig empathie voor anderen. Ze zijn niet geïnteresseerd in de gevoelens of behoeften van hun partner en kunnen deze zelfs minachten. Ze tonen weinig begrip of medeleven.
  3. Manipulatief gedrag: narcisten zijn meesters in manipulatie. Ze kunnen anderen manipuleren om hun eigen doelen te bereiken. Ze gebruiken vaak leugens, schuldgevoelens, gaslighting en andere tactieken om de ander te controleren en te overheersen.
  4. Gevoel van entitlement: een narcist voelt zich gerechtigd om speciale behandeling te krijgen en verwacht dat anderen aan al hun behoeften voldoen. Ze kunnen eisen stellen en anderen als vanzelfsprekend beschouwen.
  5. Gebrek aan verantwoordelijkheid: narcisten hebben vaak moeite om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag. Ze zullen anderen de schuld geven van hun eigen fouten en fouten, en zelden excuses maken.
  6. Cyclische gedragspatronen: narcisten vertonen vaak cyclisch gedrag in relaties, waarin ze hun partner eerst idealiseren, vervolgens devalueren en ten slotte verwerpen. Deze cyclus herhaalt zich steeds weer.
  7. Controle en overheersing: narcisten willen controle hebben over anderen. Ze kunnen proberen de beslissingen van hun partner te beheersen, beperken hun vrijheid en isoleren hen vaak van vrienden en familie.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle narcisten alle bovengenoemde eigenschappen in dezelfde mate vertonen.

De narcist is nooit alleen

Narcisten zijn eigenlijk heel onzeker, hebben weinig zelfvertrouwen en voelen zich bijna geobsedeerd met het verkrijgen van goedkeuring. Ook hebben ze veel bevestiging van anderen nodig. Ze hebben een grote behoefte aan aandacht en zijn vaak zeer afhankelijk van de mening van anderen. Narcisten gaan vaak op zoek naar relaties om hun gevoel van waardigheid te versterken. Als hun partner die waardigheid niet meer lijkt te verlenen, zoeken ze naar een andere partner. Door de enorme behoefte aan liefde en aandacht volgen relaties elkaar snel op. Daarnaast is een angst die bij veel narcisten speelt, de angst om alleen te zijn. Alleen zijn is beangstigend omdat ze dan geen erkenning krijgen. Maar ook omdat ze dan hun diepe eenzaamheid, minderwaardigheidsgevoel en interne woede voelen waar ze zich geen raad mee weten.

Op wat voor type vrouw valt een narcist?

Weet dus dat een narcist zowel een man als een vrouw kan zijn, maar in dit artikel spreken we over hem/hij en gaan we er vanuit dat hij hetero is. Er is geen specifiek type vrouw dat een narcist aantrekt, maar er zijn bepaalde eigenschappen die de aantrekkingskracht of het charisma van een narcist kunnen vergroten. Deze eigenschappen omvatten onder andere het vermogen om te luisteren, empathie te tonen, respectvol te zijn, een goed gevoel voor humor te hebben en een sterke persoonlijkheid te hebben. Narcisten zullen zich meestal aangetrokken voelen tot vrouwen die sterk, zelfverzekerd en onafhankelijk zijn.

Deze sterke, onafhankelijke vrouwen vormen een uitdaging voor ze. Narcisten houden namelijk ervan om te winnen. Dus als ze een sterke, onafhankelijke vrouw kunnen ‘verslaan’ door haar te verleiden, voelen ze zich machtig en zelfverzekerd. Ook zien ze deze vrouwen als een statusverhogend voorwerp, waarmee ze hun imago kunnen verbeteren. Door te laten zien dat ze zo’n sterke vrouw aan hun zijde kunnen hebben, kunnen narcisten anderen indruk maken.

| Lees ook: De 7 lessen van een karmische relatie |

De narcist en de onzekere vrouw

Tegelijkertijd kunnen narcisten ook voor onzekere vrouwen met een minderwaardigheidscomplex en veel empathie kiezen. Narcisten vinden het leuk (en makkelijk!) om mensen te manipuleren die een minderwaardigheidscomplex hebben omdat ze zichzelf machtig voelen en het gevoel hebben dat ze controle hebben over de situatie. Ze vinden het verleidelijk om een relatie te hebben met iemand die onzeker is, waardoor ze gemakkelijker te manipuleren zijn. Narcisten hebben ook de neiging om te zoeken naar mensen die waarde hechten aan hun mening, die een persoonlijkheid hebben die hun ego prikkelt en die ze gemakkelijk kunnen controleren.

Daten met een narcist; red flags

Als je nog niet lang met iemand aan het daten bent en je twijfelt of hij of zij een narcist is, let dan op deze red flags:

  • Negatief over anderen en met name over exen: narcisten zijn geneigd om anderen negatief te beoordelen om zichzelf te verheffen. Vooral exen moeten het ongelden. Alles aan de vorige relatie was fout en het lag niet aan hem/haar, maar aan de ex. Dit wordt ook veelvuldig gedeeld met de nieuwe lover.
  • Zeer overmatig zelfvertrouwen: narcisten hebben vaak een grote mate van zelfvertrouwen en zullen proberen om jou te laten voelen dat je minderwaardig bent vergeleken met hen. Of ze laten je duidelijk merken dat zij veel verder zijn dan jij en dat je je gelukkig mag prijzen met hen in je leven.
  • Zeer weinig empathie: narcisten hebben vaak een lage mate van empathie en begrip voor de gevoelens en behoeften van anderen. Variërend van collega’s
  • Weinig tot geen langlopende vriendschappen: narcisten hebben vaak moeite met het opbouwen en onderhouden van langdurige, gezonde relaties. Of het nou om romantische relaties gaat of vriendschappen. Narcisten hebben zelden vriendschappen vanaf de kinder- of middelbare schooltijd. Ze hebben meestal geen interesse in anderen en zijn vaak egoïstisch, zelfzuchtig en zelfgericht. Ze hebben vaak geen empathie en kunnen moeilijk respect tonen voor anderen. Ze kunnen mensen beledigen, manipuleren en gebruiken om hun eigen doelen te bereiken, wat moeilijk te verdragen is voor anderen. Daarom hebben narcisten vaak moeite met het onderhouden van vriendschappen. Daarnaast gaat de meeste tijd en aandacht uit naar het vinden van een nieuwe partner, die persoon binnen hengelen en aan zich binden.
  • Uitbuitend: mensen met het narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn geneigd om anderen uit te buiten als ze van hen kunnen profiteren. Dit begint al tijdens de datingfase; jou vaak voor dingen laten betalen. Even je pinpas lenen, jouw auto pakken of al heel snel bij je intrekken.
  • Zeer kritisch: narcisten zijn vaak zeer kritisch op anderen, zelfs als er geen reden is voor hun kritiek. Ongevraagd delen ze hun mening. Niemand lijkt het goed (genoeg) te doen, terwijl ze zelf daarentegen maar weinig bereikt hebben.
  • Manipulatief: narcisten zijn vaak manipulatief omdat ze hun eigen behoeften en behoeften voorop stellen. Ze zullen proberen anderen te gebruiken om hun eigen doelen te bereiken, zelfs als dat ten koste gaat van de personen met wie ze omgaan. Vaak gaan ze op zoek naar manieren om hun eigen ego te bevredigen en hebben vaak weinig respect voor anderen. Daarom zullen ze manipulatieve tactieken gebruiken om wat ze willen te krijgen.

| Lees ook: Deze coping mechanismen maken een relatie met een narcist draaglijk |

Verschillende typen narcisten in relaties

Er zijn 6 soorten narcisten die allemaal heel verschillend zijn, maar toch ook veel overeenkomsten hebben:

  1. Somatische narcist (somatic narcissist)
  2. Openlijke (grandioze) narcist (covert narcissist)
  3. Verborgen narcist (covert narcissist)
  4. Antagonistische narcist
  5. Filantropische narcist (communal narcissist)
  6. Kwaadaardige narcist (malignant narcissist)

De eigenschappen van deze 6 soorten narcisten én de kenmerken van hen in relaties vind je in dit artikel: 6 soorten narcisten en hun relatiekenmerken – Vidya.

Fasen van een narcistische relatie

Een relatie met een narcist gaat door verschillende fasen:

  1. Idealisatiefase: in deze fase is de narcist charmant en liefdevol. Hij of zij geeft liefde en aandacht en lijkt perfect te zijn.
  2. Devaluatiefase: na een tijdje begint de narcist zich anders te gedragen. De aandacht, liefde en zorg die eerder werden gegeven, wordt vervangen door kritiek, afwijzing en minachting.
  3. Verlatingsfase (discard): in deze fase zal de narcist zich terugtrekken uit de relatie. Hij of zij zal zich afzijdig houden en contact vermijden.
  4. Herhalingsfase: de narcist keert terug door je te hooveren en de relatie begint weer opnieuw. De liefde en aandacht uit de eerste fase worden herhaald zolang jij het toelaat.

Hoe lang duurt een relatie met een narcist

Een relatie met een narcist kan sterk variëren in duur. Er is geen vaste tijdslimiet, omdat elke relatie afhankelijk is van factoren zoals de betrokken personen, de relatie dynamiek en het gedrag van de narcist.

Sommige mensen ervaren kortstondige relaties met narcisten, waarbij ze snel de destructieve aard herkennen en besluiten om te beëindigen. Anderen blijven jarenlang in een relatie gevangen, geconfronteerd met manipulatie, misbruik en controle.

De duur van een relatie met een narcist vaak wordt beïnvloed door hoe lang de partner het volhoudt en bereid is bepaald gedrag te tolereren. Wanneer iemand zich aanpast, grenzen verlegt en toegeeft aan de manipulatieve behoeften van de narcist, kan de relatie langer standhouden omdat de narcist zich comfortabel voelt met een partner die gemakkelijk te controleren is.

De roze bril van een narcist

In het begin van de relatie is een narcist smoorverliefd….denkt hij. Hij heeft haar op een voetstuk gezet, want ze is vergeleken met exen veel leuker, knapper, interessanter en ga zo maar door. He’s on cloud 9 en verheerlijkt de uitverkorene en de relatie. Nascisten zijn infatuated met een nieuwe partner omdat het hun ego voedt. Ze voelen zich gevleid en bewonderd door de nieuwe partner, waardoor ze zich speciaal voelen. Narcisten hebben een grote behoefte aan aandacht en bevestiging en een nieuwe partner vervult hierin. Daarnaast zijn ze vaak onzeker, eenzaam en voelen ze zich leeg vanbinnen, dus als ze nieuwe intense ervaringen hebben, kunnen ze zich groots en onoverwinnelijk voelen. Ze kunnen zichzelf verliezen in de vurige emoties die ze ervaren en zich beter voelen dan ooit tevoren.

Narcisten en hun soulmates

Een relatie met een narcist verloopt snel omdat ze geen echte emotionele intimiteit kunnen toelaten. Afhankelijk van het type narcist denken ze wel dat ze dit kunnen en hebben ze er juist heel erg behoefte aan. Maar hoe kun je met iemand verbinden als je niet eens met jezelf verbonden bent en op allerlei manieren vlucht om niet te hoeven voelen? Narcisten noemen elke liefde een soulmate omdat ze een verlangen hebben om diepe verbondenheid met iemand te ervaren. Ze denken dat elke relatie een speciale kans is om een diepgaande verbinding aan te gaan en ze denken dan ook met iedereen een bijzondere connectie te voelen. Helaas, ze kunnen niet begrijpen dat een gezonde relatie veel meer vereist dan gedeelde interesses, butterflies en seksuele aantrekkingskracht. Daarom worden ze keer op keer teleurgesteld en wordt de partner naar verloop van tijd gedevalueerd en vervangen.

Wat doet een liefdesrelatie met een narcist met je?

Een relatie met een narcist of iemand met narcistische trekken kan je emotioneel en mentaal uitputten. Narcisten kunnen manipulatief en onvoorspelbaar zijn. Ze zullen je afhankelijk proberen te maken, door je met complimenten en liefde te overladen, om vervolgens je te beledigen of negeren. Ze zullen ook proberen je geestelijk te beïnvloeden door je te manipuleren met hun woorden en daden, om je te laten denken dat je zonder hen niets waard bent. Narcisten zijn meestal zelfzuchtig en egoïstisch en zullen je vaak gebruiken om hun eigen behoeften te vervullen, zonder enige aandacht te besteden aan jouw behoeften of gevoelens.

| Lees ook: Geen gevoel meer tijdens seks na relatie met een narcist |

Eenzaam in relatie met narcist

In een relatie met een narcist kun je je eenzaam voelen. De narcistische partner vertoont namelijk vaak emotionele onbeschikbaarheid. Ze hebben weinig interesse in de gevoelens en behoeften van hun partner. Ze kunnen je negeren, je emotionele behoeften bagatelliseren of zelfs belachelijk maken.

De emotionele en psychologische manipulatie van een narcist kan je isoleren van je eigen identiteit en behoeften. Je kunt jezelf verliezen in de relatie en je eigen stem en persoonlijkheid onderdrukken. Dit kan leiden tot een diep gevoel van vervreemding en eenzaamheid, omdat je niet in staat bent om authentiek jezelf te zijn en echte verbinding te ervaren binnen de relatie.

Isoleren in een relatie

In een relatie zal een narcist je ook proberen te isoleren om je afhankelijk te maken van hen. Ook dit draagt bij aan de eenzaamheid. Daarnaast is het een controlemiddel. Door je te isoleren, kunnen ze bepalen wat je denkt, hoe je je voelt en wat je doet. Ze willen je afhankelijk maken van hen, zodat ze hun eigen behoeften kunnen vervullen. Doordat narcisten moeilijk in de omgang zijn, hebben ze vaak geen langlopende of diepe vriendschappen. Ook met familie hebben ze vaak een moeilijke band. Daarom creëren ze met de (nieuwe) partner al snel een ‘wij tegen de wereld’ verbondje, een gevoel van verbinding die niemand anders snapt. Daarnaast verloopt een relatie vaak heel vlot, zeker in het begin is de narcist veel met zijn partner samen. Het wordt meer en meer een gewoonte om samen te ‘cocoonen’, omdat vrienden jullie zogenaamde band niet begrijpen of omdat ze niet goed genoeg zijn. Voor je het weet zie je familie en vrienden steeds minder.

Psychisch misbruik

Psychisch misbruik in een relatie met een narcist is een veelvoorkomend fenomeen. Het kan gaan om verschillende vormen van gedrag waarmee de narcist controle uitoefent over de ander. Dit kan variëren van emotioneel misbruik, zoals manipulatie en gaslighting, tot fysiek misbruik. Meestal zijn de narcisten zich niet bewust van hun misbruik, maar als je in een relatie met zo iemand zit, kan het zeer destructief zijn voor je psychische gezondheid. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt om van deze situatie af te komen. Hoog intelligente of hoogbegaafde narcisten zijn zich echter wel degelijk bewust van wat ze doen en welke schade het aanricht.

| Lees ook: De relatie tussen een narcist en een codependent persoon is trauma bonding |

De hoog intelligente of hoogbegaafde narcist

Hoog intelligente of hoogbegaafde narcisten verschillen van een gewone narcist doordat ze meer cognitieve vaardigheden hebben, zoals logisch denken, abstract denken en problemen oplossen. Ze zijn vaak beter in het aanpassen van hun gedrag aan verschillende situaties, maar dit maakt hen ook sluwer en meer uitgekookt. Ook hebben ze een grotere behoefte aan intellectuele stimulatie. Hoogbegaafde narcisten kunnen ook meer gevoelig zijn voor kritiek omdat ze meer de neiging hebben om hun eigen prestaties te vergelijken met die van anderen. Dit kan leiden tot verhoogde woede en frustratie.

Een hoog intelligente of hoogbegaafde narcist is zich wel degelijk bewust van welke schade hij of zij aanricht in een relatie, situatie of van de schade die ze andere mensen berokkenen. Echter, ze vinden het lastig, hebben niet de skills of zien niet de noodzaak ervan, om hun gedrag aan te passen of te veranderen. Ze vinden het moeilijk om verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden, omdat ze moeite hebben om hun eigen gevoelens en emoties onder controle te houden. Daarnaast zijn ze zo geraffineerd dat ze het idee hebben dat het juist in hun voordeel werkt en daarom niet willen veranderen.

Wat betekent seks voor een narcist?

Seks neemt voor iedere narcist een belangrijke plek in, veel narcisten zijn zelfs seks- of pornoverslaafd. Afhankelijk van het type narcist, lees hier meer over de 6 verschillende soorten, zal seks gebruikt worden als smeermiddel of controlemiddel. Zo speelt seks een belangrijke rol in het leven van de somatische narcist. Seks is voor hem ontspanning, lekker, een verleidingstechniek en een middel om vrouwen aan zich te binden. Er komen dan ook aardig wat bedpartners voorbij en het zal altijd verleidelijk blijven om verboden seks te hebben, of seksuele challenges aan te gaan.

Voor de andere type narcisten is seks doorgaans een controlemiddel om hun partner te manipuleren en te intimideren. Ze doen dit door hun partner te dwingen seksuele dingen te doen waar ze zich ongemakkelijk bij voelen, door seks te gebruiken als een wapen tegen hen, of door hun partner te chanteren met seks. Ze kunnen ook hun partner dwingen om meer seks te hebben dan ze eigenlijk willen, om zo hun wil op te leggen. Ik heb een uitgebreid blogartikel geschreven over seks met een narcist: Seks met een narcist; their drug of choice – Vidya.

Verslavingen op allerlei manieren

Veel narcisten kampen met verslavingen, omdat ze vaak moeite hebben emotieregulatie. Ze gebruiken verslavingen om hun gevoelens te onderdrukken en te compenseren voor hun verminderde zelfvertrouwen, waardoor ze een gevoel van controle en bevestiging ervaren. Soorten verslavingen die narcisten kunnen hebben, zijn onder meer gokken, shoppen, gamen en in mindere mate eten. Maar seks, drugs en alcohol zijn de meest voorkomende verslavingen onder narcisten.

Relatie met een narcist beëindigen

Het beëindigen van een relatie met een narcist verloopt vaak chaotisch. Dit komt door verschillende redenen:

  1. Controleverlies: narcisten hebben een diepgewortelde behoefte om controle uit te oefenen over hun partner. Wanneer je besluit de relatie te beëindigen, ervaren ze het als een verlies van controle en macht. Ze zullen er alles aan doen om de controle terug te krijgen, wat kan leiden tot manipulatie, bedreigingen, chantage of andere vormen van machtsmisbruik.
  2. Woede en wraak: narcisten hebben vaak een korte lont en kunnen snel woede en wraakgevoelens tonen wanneer ze geconfronteerd worden met het einde van de relatie. Ze kunnen proberen je te straffen of te vernederen voor het beëindigen van de relatie, soms zelfs door middel van laster, roddels of juridische stappen.
  3. Idealisatie-Devaluatie-Discard-cyclus: zoals eerder genoemd, volgen narcistische relaties vaak een patroon van idealisatie, devaluatie en verwerping. Wanneer je de relatie beëindigt, kan de narcist terugschakelen naar de devaluatiefase, waarin ze je kleineren, bekritiseren en vernederen. Dit kan de chaos versterken en emotioneel verwarrend zijn.
  4. Gaslighting: narcisten zijn vaak meesters in het manipuleren van de realiteit en het maken van hun partner aan het twijfelen over hun eigen waarnemingen en geheugen. Ze kunnen gaslighting-tactieken gebruiken om je te laten geloven dat je de problemen hebt veroorzaakt, dat je de relatie verkeerd begrijpt of dat je overdreven reageert. Dit kan het beëindigen van de relatie bemoeilijken en voor verwarring zorgen.

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op de chaotische reactie van een narcist bij het beëindigen van de relatie. Het kan helpen om een veiligheidsplan op te stellen, steun te zoeken bij vrienden en familie, en professionele hulp in te schakelen, zoals therapie of juridisch advies, om jezelf te beschermen tijdens dit proces.

Narcisten en hun exen

Narcisten willen contact houden met hun exen om de controle te behouden die ze hadden tijdens de relatie. Ze willen hun exen kunnen blijven manipuleren en controleren, zodat ze hun behoeften kunnen bevredigen. Narcisten zijn ook bang om alleen te zijn, dus ze willen hun exen nabij hebben. Maar het gaat vooral om de liefde, aandacht en bevestiging die ze zichzelf niet kunnen geven. Eén partner hen nooit voldoening geven, omdat narcisten zichzelf als het middelpunt van de wereld zien en alleen gelukkig zijn als ze de alomvattende aandacht en bevestiging krijgen die ze nodig hebben. Een relatie kan dit niet bieden, omdat het een tweezijdig proces is en de andere persoon ook aandacht en bevestiging nodig heeft. Daarom zoeken ze vaak naar exen omdat ze de intense bevestiging en aandacht kunnen krijgen die ze zoeken.

Nieuwe relatie na relatie met narcist

Na het beëindigen van een relatie met een narcist en het aangaan van een nieuwe relatie, kunnen er verschillende obstakels en onzekerheden ontstaan.

  1. Vertrouwenskwesties: na het ervaren van misbruik en manipulatie in een vorige relatie, kan het moeilijk zijn om volledig vertrouwen te hebben in een nieuwe partner. Je kunt twijfels hebben over hun bedoelingen en bang zijn om opnieuw gekwetst te worden.
  2. Lage eigenwaarde: een relatie met een narcist kan je eigenwaarde ernstig beschadigen. Je kunt worstelen met gevoelens van onzekerheid, twijfel aan jezelf en een negatief zelfbeeld. Dit kan invloed hebben op je vermogen om jezelf open te stellen en je kwetsbaar op te stellen in een nieuwe relatie.
  3. Angst voor herhaling: je kunt angstig zijn dat je opnieuw in een destructieve relatie terechtkomt. Deze angst kan ervoor zorgen dat je waakzaam bent voor tekenen van narcistisch gedrag bij je nieuwe partner, soms zelfs als ze er niet zijn.
  4. Communicatieproblemen: na het ervaren van een relatie met een narcist, kan het moeilijk zijn om gezonde communicatiepatronen te ontwikkelen. Je kunt moeite hebben om je behoeften en grenzen duidelijk te communiceren of jezelf uit te drukken uit angst voor conflict of negatieve reacties.
  5. Overgevoeligheid voor rode vlaggen: als gevolg van je eerdere ervaringen kun je extra gevoelig zijn voor gedrag dat lijkt op narcistisch gedrag. Dit kan ervoor zorgen dat je snel alarmbellen afgaan, zelfs als de nieuwe partner geen narcistische neigingen heeft.
  6. Herstelproces: het herstelproces na een relatie met een narcist kan lang duren. Het kan zijn dat je nog steeds bezig bent met het verwerken van de trauma’s en het helen van emotionele wonden wanneer je een nieuwe relatie aangaat. Dit proces kan van invloed zijn op je vermogen om volledig beschikbaar te zijn en emotioneel betrokken te zijn bij je nieuwe partner.

Het is belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en jezelf de tijd te geven om te helen voordat je weer volledig in een nieuwe relatie stapt. Het kan ook nuttig zijn om professionele ondersteuning te zoeken, zoals therapie, om je te begeleiden bij het navigeren door deze obstakels en het opbouwen van een gezonde relatie.

Trauma na relatie met narcist

Na een relatie met een narcist is het mogelijk om trauma te ervaren. Narcistische relaties brengen emotioneel, psychologisch en soms zelfs fysiek misbruik met zich mee, wat diepgaande schade veroorzaakt. Daar kun je hier meer over lezen. Het constante misbruik, de manipulatie, de emotionele uitputting en het verlies van eigenwaarde kunnen leiden tot verschillende vormen van trauma, zoals complex trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Er is ook een link tussen trauma bonding, wat aan de basis ligt van een relatie met een narcist, en fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door wijdverspreide pijn, vermoeidheid en gevoeligheid in het hele lichaam.

Er is enig bewijs dat trauma, inclusief traumatische ervaringen binnen relaties, kan bijdragen aan het ontwikkelen of verergeren van symptomen van fibromyalgie. Langdurige stressniveaus en de impact op het zenuwstelsel kunnen de symptomen van fibromyalgie verergeren bij mensen die al kwetsbaar zijn voor deze aandoening. Lees hier meer over de link tussen toxische liefdesrelaties en fibromyalgie.

Dit artikel wordt wekelijks aangevuld met nieuwe informatie en alinea’s, dus bewaar het artikel in je favorieten!

Volg je Vidya al?

Volg je ons al op social media? We zouden het enorm waarderen als je ons bereik helpt te vergroten. Op Instagram en Facebook delen we dagelijks inspiratie, quotes en meer. Op Telegram hebben we een censuurvrije community waar we ongegeneerd kunnen communiceren over tantra, seksualiteit, maar ook over alternatieve geneeswijzen zonder warnings te krijgen van zogenaamde fact checkers! Thanks for the support! 

Vidya Instagram
Vidya Facebook
Vidya Telegram
Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *