TOP
Trauma Talk

De 7 lessen van een karmische relatie

De 7 lessen van een karmische relatie

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 7 minuten van je tijd in beslag.

Een karmische relatie is onstuimig in vele opzichten. Hartstochtelijk, intens, avontuurlijk en doordrenkt van prachtige pieken. Tegelijkertijd woelig, uitputtend en verweven met donkere dieptes. Waarom jou dit overkomt vraag je je misschien af. Omdat een karmische relatie je veel lessen oplevert, afhankelijk van de unieke omstandigheden en of je met een open en liefdevolle blik naar jezelf kunt kijken in deze verbinding. De 7 lessen die je eruit kunt halen zorgen voor innerlijke groei en maken van jou een nog mooier mens.

Karma

Karmisch is een term die verwijst naar het concept van karma, dat oorspronkelijk uit India komt en wordt gebruikt in veel oosterse filosofieën en religies. Karma wordt vaak beschreven als een wet van oorzaak en gevolg, waarbij de daden die iemand in het verleden heeft gedaan, bepalen hoe die persoon in het huidige of toekomstige leven wordt behandeld. Goede daden worden beloond met positieve karma en slechte daden worden gestraft met negatieve karma.

Karmisch kan ook worden gebruikt om te beschrijven dat iets het gevolg is van karma of iets dat te maken heeft met karma. Iemand kan bijvoorbeeld zeggen dat ze in een karmische situatie zit, als ze gelooft dat de huidige omstandigheden het gevolg zijn van daden in het verleden. Een karmische relatie is hier ook een voorbeeld van.

| Lees ook: Trauma bonding – wat is het, hoe ontstaat het, kenmerken & tips |

Wat is een karmische relatie?

Een karmische relatie wordt vaak beschreven als een relatie die voortkomt uit een karmische verbintenis of een vorig leven. Het idee is dat twee personen elkaar ontmoeten als gevolg van karma, om te verklaren waarom bepaalde dingen gebeuren. Dit kan zowel positief als negatief zijn en kan zich uiten in een liefdesrelatie, een vriendschap of zelfs een werkrelatie. Omdat karmische relaties vaak een nogal onstuimige aard hebben, gelooft men dat ze ons helpen oude of karmische patronen op te lossen. Dit gaat vaak gepaard met oude emoties, gedachten en gedragspatronen die nog steeds pijn doen.

7 lessen die je leert van een karmische relatie

Ik hoop dat je steun haalt uit deze 7 lessen als je in een relatie zit met een karmische liefde of daarvan aan het herstellen bent.

1. Zelfacceptatie

Een karmische relatie kan je helpen om beter te begrijpen wie je bent en om te accepteren wie je bent, inclusief je zwaktes en imperfecties. In een karmische relatie kan het zijn dat je jezelf veroordeelt omdat je de relatie in stand houdt, maar door jezelf te accepteren zoals je bent, kun je een einde maken aan negatieve gedachten en gedragspatronen.

2. Loslaten

Een karmische relatie kan betekenen dat je loslaat van iemand of iets dat niet goed voor je is. Door jezelf te accepteren en van jezelf te houden, kun je dit loslaten zonder dat het je verlamt, angstig maakt of je schuldgevoelens geeft.

3. Leiderschap

In een karmische relatie kan het gebeuren dat bepaalde situaties of patronen zich herhalen, dit kan verband houden met daden in het verleden of soms zelfs vorige levens. Door te accepteren dat je een deel van de verantwoordelijkheid draagt voor de situatie en dus ook de karmische relatie, kun je beginnen met het veranderen van het patroon. Dat begint door leiderschap te tonen. Pak de regie over je leven, maak gezonde keuzes en streef naar een bewuste relatie.

4. Empathie

Een karmische relatie kan een unieke gelegenheid bieden om te ervaren wat empathie is of hoe je dit vergroot, omdat het kan helpen om inzicht te krijgen in de gedachten, gevoelens en motieven van de andere persoon. Hier zijn een paar manieren waarop empathie kan worden geleerd in een karmische relatie:

  • Het perspectief van de ander proberen te begrijpen: door te proberen te begrijpen waar de andere persoon vandaan komt, kun je zijn of haar gedrag beter begrijpen en de relatie verbeteren.
  • Luisteren naar de ander: door echt te luisteren naar de ander, kan je begrijpen hoe hij of zij zich voelt en waarom, dit kan leiden tot een grotere begrip voor elkaar.
  • Zich inleven in de ander: door te proberen zich in te leven in de ander, kan je beter begrijpen hoe deze persoon zich voelt en waarom.
  • Karmische relaties kunnen gepaard gaan met oude emoties of gedragingen die nog steeds pijn doen, door te leren om te vergeven kan dit helpen om de relatie te verbeteren.
  • Leer om je eigen emoties te reguleren: empathie gaat ook over het reguleren van je eigen emoties, als je in staat bent om je eigen emoties te reguleren, kun je beter begrijpen hoe de ander zich voelt.

5. Vergiffenis

Vergiffenis speelt een belangrijke rol in karmische relaties, omdat het kan helpen om oude patronen en emoties op te lossen die zich in de relatie herhalen.

6. Zelfbeheersing

Zelfbeheersing is het vermogen om gedachten, emoties en gedrag te reguleren en te beheersen in plaats van te worden overmand door impulsen. Het speelt een belangrijke rol in relaties omdat het kan helpen om gezonde communicatie tot stand te brengen, problemen op te lossen en conflicten te voorkomen. In het geval van een karmische relatie kan zelfbeheersing je helpen om te gaan met ingewikkelde of tegenstrijdige emoties en om beter te leren omgaan met stress en uitdagingen.

In karmische relaties kan zelfbeheersing zich uiten op verschillende manieren, zoals:

  • Emotieregulatie: emoties als woede, jaloezie of angst leren te beheersen voordat ze uit de hand lopen en leiden tot ongezonde situaties.
  • Conscious relating: aangaan van een bewuste relatie waarbij je weloverwogen beslissingen maakt, in plaats van impulsief te reageren op situaties.
  • Vermijden van oude patronen: zelfbeheersing kan helpen om oude gedragspatronen te vermijden die in de relatie kunnen leiden tot problemen.
  • Verbeteren van communicatie: door zelfbeheersing toe te passen, kun je leren hoe je effectief kunt communiceren en je gedachten en gevoelens duidelijk kunt uiten.

7. Groei en verandering

Een karmische relatie dwingt je om om te gaan met verandering en om te groeien en te evolueren als mens. Zo helpt het je om te proberen te begrijpen waarom deze relatie ontstaan is en wat je kunt leren van de ervaring, in plaats van te blijven hangen in negatieve emoties. Een volgende relatie zul je beslist heel anders aangaan, wellicht kies je ervoor om deze 8 stappen aan te houden om tot een holistische relatie te komen.

| Lees ook: 9 coping strategieën in relaties – van verlatingsangst en liefdesbang tot codependentie |

Karmische relatie of echte liefde?

Je vraagt je misschien af of het een karmische relatie is (of was) of echte liefde. Ik weet wat jou kan helpen om deze vraag beantwoord te krijgen.

In het boek De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kate Rose leer je onderscheid te maken tussen drie soorten liefdes die zich in je leven kunnen manifesteren. Het boek bespreekt ook de waardevolle lessen die deze liefdes met zich meebrengen om uiteindelijk ‘de ware’ te kunnen vinden. De meest ideale liefde herkennen we misschien niet direct, omdat deze niet altijd groots en meeslepend is. Maar ze heeft iets heel waardevols te bieden: volledige acceptatie van onszelf. Of het nu gaat om soulmates, karmische partners of tweelingzielen, ze leren ons wat ware geluk in relaties betekent. Dit boek heeft mij tijdens het proces van zelfacceptatie enorm geholpen. Ook ben ik hierdoor gaan geloven en erop vertrouwen dat de juiste persoon altijd op het juiste moment komt.

Trauma bonding

Je herkent een karmische ontmoeting door het feit dat de andere persoon je ‘bekend’ voorkomt. Vaak is er ook een wederzijdse intense aantrekkingskracht. Vaak komen de geliefden in een psychologisch conflict terecht, waarin macht, controle en afhankelijkheid het recept zijn voor veel problemen. Zij spelen hiermee een oud iets uit, uit een vorig leven. Iets dat opgelost moet worden, vaak vanuit een eerder trauma. De dynamiek bij een karmische relatie lijkt daarom op traumabinding, of trauma bonding op z’n Engels. Hierbij blijf je elkaars pijn en onverwerkte emoties voeden. Wil jij weten of je relatie gebaseerd is op traumabinding? Download hier de gratis checklist: Trauma Bonding Checklist – Vidya Shop.

Bewuste relatie aangaan

Een karmische relatie is eigenlijk het tegenovergestelde van een bewuste relatie. Waar je in een karmische relatie blijft hangen in onverwerkt trauma, oude patronen en negativiteit, met als doel om ervan te leren en eruit te stappen, maak je bij een bewuste relatie weloverwogen keuzes en heb je dezelfde visie op jullie relatie. Deze gratis checklist geeft inzicht in hoe bewust jullie je nu in jullie relatie staan en op welke punten er nog ruimte voor groei en verbinding is.

Volg je ons al?

Volg je ons al op social media? We zouden het enorm waarderen als je ons bereik helpt te vergroten. Op Instagram en Facebook delen we dagelijks inspiratie, quotes en meer, maar let op: hier moet je waarschijnlijk vanaf dit jaar € 11 euro lidmaatschap voor gaan betalen. Zie dit artikel. Telegram daarentegen is en blijft gratis. Hier is ook geen sprake van censuur, dus kunnen we op Telegram ongegeneerd praten over tantra, seks, plantmedicijnen en alternatieve geneeswijzen & healings zonder warnings te krijgen van zogenaamde fact checkers of plotseling verwijderde berichten. We zouden het enorm waarderen als je ons op alle drie de kanalen volgt zodat we zoveel mogelijk mensen bewuster mogen maken. Thanks for the support! 

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *