TOP
Wild Wisdom

Tantra seks; wat is het en hoe doe je het?

Tantra seks

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 8 minuten van je tijd in beslag.

Benieuwd naar wat tantra seks nu eigenlijk inhoudt? Zoek niet verder, want je bent op dé plek beland om deze intrigerende reis te beginnen. In deze blog duiken we dieper in het mysterie van tantra seks en onthullen we de geheimen achter deze bijzondere kunst van verbinding. Of je nu nieuwsgierig bent naar de basisprincipes, op zoek bent naar tips en technieken, of gewoon meer wilt weten over deze intieme en spirituele praktijk, we hebben alles wat je nodig hebt om je avontuur te starten. Zelfs een online cursus waar je alleen of met je partner de basis van tantra seks kunt ontdekken!

Wat is tantra?

Tantra is een term die verwijst naar verschillende esoterische tradities en praktijken die hun oorsprong vinden in het oude India. Het omvat een breed scala aan spirituele, filosofische en rituele praktijken met als doel spirituele groei, verlichting en eenwording met het goddelijke. Tantra wordt vaak geassocieerd met de hindoeïstische en boeddhistische tradities, hoewel het ook invloed heeft gehad op andere religieuze en spirituele praktijken.

| Lees ook: Tantra is een levenspad naar vrijheid & liefde |

De oorsprong van tantra

De oorsprong van tantra in India gaat terug tot de vroege middeleeuwen, hoewel sommige elementen van de tantrische traditie mogelijk al eerder hebben bestaan. Tantra ontstond als een reactie op de dominante religieuze en filosofische stromingen in die tijd, zoals het brahmanisme en het boeddhisme.

De vroege tantrische praktijken waren gebaseerd op oudere rituelen, yoga, meditatie en het gebruik van mantra’s en yantra’s (symbolische diagrammen). Tantra benadrukte het belang van de vereniging van tegenstellingen, zowel binnen de menselijke ervaring als in de relatie tussen het individu en het goddelijke. Het omarmde zowel de spirituele als de materiële aspecten van het leven.

Tantra ontwikkelde zich als een esoterische traditie, waarbij geheime kennis en rituelen werden doorgegeven van leraar op student. Het werd vaak in kleine groepen of individueel beoefend, in tegenstelling tot de meer openbare en toegankelijke vormen van religieuze praktijken.

Gedurende de eeuwen hebben verschillende tantrische stromingen zich ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn Shaiva-tantra, Shakta-tantra en Vaishnava-tantra, die elk hun eigen specifieke focus en godheden hebben. Deze stromingen verspreidden zich naar andere delen van Zuid-Azië, zoals Nepal, Tibet en Zuidoost-Azië, waar ze zich vermengden met lokale tradities en culturen.

Tantra seks en spiritualiteit

Het is belangrijk op te merken dat tantra vaak wordt geassocieerd met seksuele rituelen en sensuele praktijken. Hoewel seksuele energie een rol kan spelen in sommige tantrische tradities, en daar gaan we in dit artikel dieper op in, is het slechts een aspect van een veel bredere spirituele en filosofische benadering. Tantra omvat een scala aan praktijken, variërend van meditatie en ademhalingsoefeningen tot mantra-recitatie en visualisaties.

| Lees ook: De feiten & fabels over tantra training voor beginners |

Drie stromingen

Hoewel er verschillende interpretaties en classificaties van tantra zijn, is de indeling in witte, roze en rode tantra niet universeel. Deze termen worden echter wel vaak gebruikt om onderscheid te maken tussen verschillende benaderingen binnen tantra. Maar er is geen strikte consensus over de betekenis van deze drie stromingen. Bovendien kunnen de interpretaties van deze termen variëren afhankelijk van de bron en de traditie.

Witte tantra

Over het algemeen wordt witte tantra geassocieerd met spirituele praktijken die gericht zijn op zuivering, meditatie en verlichting. Het richt zich op het overstijgen van dualiteit en het bereiken van spirituele eenwording. Witte tantra wordt vaak beschouwd als de meest transcendente en zuivere vorm van tantra, waarbij de seksuele aspecten minder nadruk krijgen.

Roze tantra

Roze tantra wordt soms gezien als een tussenvorm tussen witte en rode tantra. Het legt meer nadruk op de fysieke en sensuele aspecten, maar zonder volledig in seksualiteit op te gaan. Roze tantra kan zich richten op het vergroten van bewustzijn, het bevorderen van intimiteit en het versterken van de band tussen partners. Dit wordt vaak gedaan via ademhalingsoefeningen, meditaties en zachte aanrakingen.

Rode tantra

Rode tantra, ook wel bekend als zwarte tantra, wordt geassocieerd met de seksuele aspecten van tantra. Het betreft vaak specifieke rituelen en technieken die de seksuele energie kanaliseren en gebruiken voor spirituele groei en verlichting. Rode tantra omvat een diepgaande verkenning van seksualiteit en kan gepaard gaan met mysterieuze rituelen en visualisaties.

Werken met seksuele energie

Binnen tantra wordt seksuele energie gezien als een krachtige levensenergie die inherent aanwezig is in zowel mannen als vrouwen. Deze energie wordt vaak aangeduid als kundalini energie en wordt beschouwd als een bron van creativiteit, vitaliteit en spirituele groei. Het wordt gezien als een krachtige bron van levensenergie die kan worden getransformeerd en geïntegreerd in het spirituele pad.

Seksuele energie in tantra wordt niet alleen beperkt tot fysieke seksuele handelingen. Het omvat ook de subtielere aspecten van seksualiteit, zoals verlangen, passie en levenskracht. Het is een intense energie die door het hele lichaam stroomt en verschillende aspecten van ons wezen raakt. Het raakt je op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

| Lees ook: Wat een 31-daags sacred sexuality retreat met mij heeft gedaan |

Seksuele energie kanaliseren

In tantra wordt deze seksuele energie niet onderdrukt of veroordeeld, maar eerder erkend, geëerd en bewust gebruikt. Tantra biedt verschillende technieken om seksuele energie te kanaliseren, verfijnen en transformeren. Deze kunnen onder meer ademhalingsoefeningen, meditatie, visualisaties, mantra’s, lichaamswerk en specifieke rituelen omvatten.

Door bewust met seksuele energie te werken, kun je leren met deze energie te spelen en door je hele lichaam te laten stromen. In plaats van deze energie te laten versnipperen of onderdrukken zoals we in het westen gewend zijn. Het doel is om een staat van eenheid en verbinding te bereiken, zowel met jezelf als met een partner of het goddelijke. Seksuele energie kan worden gebruikt om bewustzijn, extase, heling, spirituele groei en diepere verbindingen te bevorderen.

| Lees ook: Welke soorten seksualiteit zijn er allemaal? |

Wat is tantra seks?

Hoewel tantra dus niet per definitie om seks gaat, wordt met tantra seks de seksuele beleving bedoeld waarbij de principes en praktijken van tantra worden toegepast. Het doel is een diepere verbinding, meer intimiteit en spirituele groei bevorderen tussen partners. Het gaat dus niet alleen om fysiek genot, maar ook om het vergroten van bewustzijn, het versterken van de band tussen partners en het openen van de deur naar transcendente ervaringen.

Bewuste aanraking

Tantra seks omvat vaak langzamere, mindful en meditatieve benaderingen van seksualiteit. Het draait niet alleen om het bereiken van een orgasme, maar ook om het bewust zijn van elke sensatie, elke ademhaling en elke aanraking tijdens het liefdesspel. Het gaat om het cultiveren van diepe aanwezigheid, wederzijdse liefdevolle aandacht en het verkennen van de subtiele energetische aspecten van seksualiteit.

| Lees ook: Geen gevoel tijdens seks; mogelijke oorzaken |

Tantrische technieken

Tantra seks kan verschillende technieken omvatten, zoals ademhalingsoefeningen, bewuste aanraking, visualisaties, mantra’s en het stimuleren van energiecentra in het lichaam (chakra’s). Deze technieken worden gebruikt om de seksuele energie door het lichaam te laten stromen, blokkades op te heffen en een verhoogd bewustzijn en een diepere verbinding te bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat tantra seks niet gericht is op een piekorgasme, maar op de kwaliteit van de ervaring en de verbinding tussen partners. Het vereist openheid, vertrouwen, communicatie en wederzijdse instemming.

Cursus tantra seks

Wanneer je je seksleven wil verrijken met tantra of meer intimiteit en pleasure wil ervaren, zou je een cursus tantra kunnen overwegen. Er zijn veel verschillende aanbieders, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal kwaliteit bieden. Sterker nog; de laatste jaren is de interesse in tantra enorm toegenomen. Een mooie ontwikkeling, maar hierdoor zijn ook de aanbieders als paddenstoelen uit de grond geschoten. Niet alle aanbieders zijn even ervaren, of bieden geen veilige setting, waardoor je misschien bang bent om een verkeerde keuze te maken. Dat begrijpen wij. Uit eigen ervaring kunnen we je deze aanbieders aanbevelen voor een cursus tantra seks:

Online tantra cursus volgen

Wil je in de praktijk leren wat tantra seks is, maar heb je geen zin om dit in groepsverband te doen tussen allemaal vreemden? Overweeg dan een online tantra cursus. Zo’n cursus kun je alleen of met je partner volgen in je eigen vertrouwde omgeving.

A Tantra way of Living – Introduction to Tantra is een online tantra cursus van een ervaren tantrika die wij persoonlijk kennen. Ze leert je dat tantra een levensfilosofie leert is en hoe je je seksuele energie kunnen benutten om een diepe verbinding te creëren met Brahma, de kosmos, ons hogere zelf – iets groter dan onszelf. Als we allemaal zouden begrijpen hoe we deze energie kunnen kanaliseren en transformeren tot creativiteit en persoonlijke ontwikkeling, zou onze wereld een nog mooiere en vredigere plek worden.

Wat kun je verwachten in deze online tantra cursus?

Het fenomeen tantra wint snel aan populariteit, zowel in positieve als negatieve zin. Daarom zijn hoogwaardige cursussen zoals A tantra way of Living van onschatbare waarde. Je leert in deze cursus de basis die je nodig hebt om te begrijpen wat tantra seks is en wat dit in de praktijk inhoudt;

 • Aanvaarden wat het leven brengt
 • Gronden en leven vanuit je innerlijke kompas
 • Verbondenheid voelen met de natuur en de bron
 • Zelfliefde koesteren en je eigen pracht omarmen
 • De weg vinden naar je beste zelf
 • Seksuele energie als bron van levenskracht benutten
 • Je lichaam activeren door het shacking medicine
 • Beheersing loslaten en jezelf openstellen voor overgave
 • Ontwaken wat in jou sluimert en je levensenergie ontketenen
 • Ruimte creeren voor flow
 • Je lichaam accepteren als je soulmate en grootste liefde
 • Seksualiteit omarmen als onderdeel van je gezondheid
 • Je lichaam openstellen voor sensualiteit
 • Tantrische oefeningen voor ontspanning, flow en het laten stromen van seksuele energie

Toen ik 5 jaar geleden startte met tantra, ben ik ook begonnen met een online cursus. Daarom kan ik je van harte deze online cursus aanbevelen. Ervaring, hoogwaardige video’s en onbeperkte toegang maken dat je veel waarde krijgt. Iets voor jou? De online tantra cursus wordt nu voor € 97,- aangeboden in plaats van € 147,-. Klik hier: tantra seks cursus.

Bewustzijn creëren

We zouden het enorm waarderen als je ons bereik helpt te vergroten, zodat we meer mensen bewust kunnen maken. Op Instagram en Facebook delen we dagelijks inspiratie, artikelen en meer, maar let op: hier moet je waarschijnlijk vanaf dit jaar € 11 euro lidmaatschap voor gaan betalen. Zie dit artikelTelegram daarentegen is en blijft gratis. Hier is ook geen sprake van censuur, daar kunnen we vrij over tantra en seksualiteit delen. We zouden het enorm waarderen als je ons op alle drie de kanalen volgt zodat we zoveel mogelijk mensen bewuster mogen maken. Thanks for the support! 

Vidya Facebook
Vidya Instagram
Vidya Telegram

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *