TOP
Wild Wisdom

Tantra training voor beginners: 9 feiten & fabels

Tantra training voor beginners

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 9 minuten van je tijd in beslag.

In vier weken zouden we meegenomen worden in de wondere wereld van tantra. Witte kleding moesten we dragen. Een beha was ten strengste verboden. Parfum zou de energetische verbinding blokkeren en ook sieraden zouden voor een belemmering kunnen zorgen. Of dit echt waar is…? De feiten en fabels over tantra training voor beginners deel ik met je in dit blogartikel. Maar laten we eerst beginnen met wat achtergrondinformatie.

Wat is tantra?

Tantra is een spiritueel pad dat zeker 5000 jaar terug gaat en uit drie hoofdstromingen bestaat: witte, rode en roze tantra. Het gaat over het mysterie van het leven en alles dat je daarin tegenkomt. Het woord stamt uit het Sanskriet, de oudste taal van de wereld zo wordt gezegd, en betekent expansie (tan) en bevrijding (tra). Dit is dan ook waar het om gaat; jezelf bevrijden van negatieve overtuigingen, trauma dat jou belemmert en fysieke stagnaties die je tegenhouden. Alles wat je tegenhoudt om je te verbinden met jezelf én anderen. Met andere woorden: volmondig ja zeggen tegen het leven. Omarmen wat je tegenkomt en met een open blik en nieuwsgierig verlangen het leven, jezelf en je relaties onderzoeken.

De nadruk ligt op de ontwikkeling van de grootse potentie in ieder mens. Zowel door middel van meditatie, als door de directe confrontatie met emoties (zoals pijn, angst en vreugde), inzichten en beperkingen. Als je je blokkades en weerstanden doorvoelt en begrijpt, kunnen ze transformeren en kom jij meer in je kracht te staan. Daarom wordt in tantra alles onderzocht; het ego, intimiteit, overgave, seksualiteit, verlangen, liefde en relaties.

Witte tantra

Witte tantra is de klassieke tantra en gaat niet over seksuele interactie. Het wordt individueel beoefend en is gericht op persoonlijke ontwikkeling binnen een levenslang spiritueel pad. Bij deze solo cultivatie werk je met individuele oefeningen zoals meditatie, visualisatie oefeningen, mantra’s en tantrische yoga om verruiming van het bewustzijn te bewerkstelligen via kundalini energie. Binnen deze stroming ben je nooit uitgeleerd. In de witte tantra gebruik je de kracht van de ‘chi’, oftewel levensenergie, voor groei in bewustzijn en het bereiken van een ‘verlichte staat’.

Rode tantra

Rode tantra is het meest bekend in de Westerse wereld. Bij deze vorm gaat het om het leren harnassen en kanaliseren van de seksuele energie als levensenergie, maar dan wel vanuit de interactie met een partner en met als doel om via deze seksuele energie spirituele verlichting te creëren. Je bent tijdens deze rode vorm van tantra beoefening net als in de witte variant heel erg bewust aanwezig in je eigen lichaam.

Gedachten gaan nergens anders heen dan naar je partner. Je leert focussen op de subtiliteit van de intieme aanraking, door eerst een diepe, liefdevolle verbinding met je partner te maken via oogcontact. Je werkt geheel vanuit het hart en de pure onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor de ander. Vervolgens ga je elkaar op deze frequentie op sensitieve, maar met elkaar afgestemde wijze verkennen, waarbij seksuele levensenergie vanuit een diep verlangen opkomt. Het is de bedoeling dat je de intensiteit van deze seksuele energie niet alleen in je geslachtszone ervaart, maar door je hele lijf laat stromen om deze energie op allerlei niveaus voor je te laten werken. Op fysiek niveau, emotioneel, energetisch en spiritueel. Diverse technieken kunnen je hierbij helpen.

Roze tantra

Roze tantra ten slotte, is een combinatie van beide werelden. De tantra die rode en witte tantra laat samenvloeien in de hart chakra. Zij maakt onderdeel uit van de Neo Tantra, moderne Tantra en post-moderne Tantra.

Tantra training voor beginners

Nu naar de training, want daarom ben je waarschijnlijk bij dit artikel uitgekomen. Toen we onze omgeving vertelden dat we een tantra training zouden doen, zagen we her en der wat wenkbrauwen fronsen. “Daar wordt alleen maar gevoosd” hoor ik mijn moeder nog zeggen. En een vriendin noemt onze training een “spirituele hipster orgie”. Ik moet er om lachen en het maakt mij alleen maar nieuwsgieriger, want ik weet eerlijk gezegd ook niet wat ik kan verwachten. Precies dat is de reden dat ik dit blogartikel met fabels en feiten over tantra trainingen met je wil delen. Ik had zo’n artikel namelijk graag zelf willen lezen, het had voor ons de beslissing om wel of niet te boeken een stuk gemakkelijker gemaakt.

1. Bij een tantra training draait het om seks

Laat ik meteen met de belangrijkste stelling beginnen, want dit is toch waar de meeste mensen aan denken als ik ze vertel dat we een tantra training gevolgd hebben. Ik kan je geruststellen, want het antwoord is nee. Nee, we hebben geen seks gehad tijdens onze tantra training voor beginners. Niet met elkaar, ook niet met anderen. Dit is dus een fabeltje en heb je net ook kunnen lezen in de beschrijving van de drie verschillende stromingen, want onze tantra training voor beginners viel in de stroming van de rode tantra.

2. Een tantra training onderga je naakt

Ik kan je wederom geruststellen, want ook dit is gelukkig een fabeltje. Maar let op! Iedere aanbieder en teacher volgt natuurlijk zijn of haar eigen pad. Hij of zij kan ervoor kiezen om bepaalde oefeningen en technieken door jou (deels) naakt te laten uitvoeren. Uiteraard mag je dit weigeren. Als er ook maar enigszins gestuurd wordt op naakt en/of seksuele handelingen, dan zit je verkeerd.

3. Bij een tantra training ligt de focus op je lichaam

Feit! Tantra is de ultieme manier om contact te maken met je lichaam, want net als bij yoga gaat het bij tantra over fysiek en spiritueel bewustzijn. Wanneer je tantra leert en beoefent, stem je af op jouw en je partners lichaam. Wat voelt fijn en wat niet? Welke aanraking transformeert tot energie? Je leert beter op de wensen en behoeften van je lichaam te letten. Bovendien stromen de energieën die je tijdens tantrische seks kanaliseert door je lichaam en kunnen ze je orgasme versterken, al is dit niet per se het doel ervan.

4. Alles wat met tantra te maken heeft is zweverig

Tja, wat is zweverig? Wat voor mij misschien niet zweverig is, is dat voor een ander wel. Tantra gaat over verbinding, energie (uitwisseling) en een diepere laag van intimiteit. Voor mij zijn dat hele wezenlijke zaken en daarom zeker niet zweverig. Wat mij betreft dus een fabel. Maar als je wierook en klankschalen al zweverig vindt…dan is een tantra training misschien niets voor jou.

5. Een tantra training is intiem

Dit is een feit, alhoewel je dit op meerdere lagen kunt interpreteren. Bij tantra draait het om energie uitwisseling. De energie tussen jou en je partner. Dat is een andere vorm van intimiteit dan we gewend zijn. Los daarvan raak je elkaar aan, soms op ontblote lichaamsdelen. Dat is de westerse intimiteit die we gewend zijn. Dus ja, een tantra training is intiem. Vooral omdat je in de meeste gevallen ook nog eens losse kleding draagt van soepele, dunne stoffen. En geen beha inderdaad of sieraden inderdaad!

6. Tantra staat in het teken van het creëren van een hogere staat van bewustzijn

Een feit, zeker in het geval van de witte tantra. Waar veel mensen denken dat het bij tantra om seks gaat, is dit waar het werkelijk om gaat. Het ontwikkelen van een hogere staat van lichaamsbewustzijn. Seks en intimiteit zijn slechts een onderdeel ervan. Je werkt met je eigen subtiele energie om een diepe, harmonieuze band met jezelf en je partner te creëren. Wanneer jij en je partner tantra beoefenen, leren jullie fysiek, geestelijk en spiritueel in samenhang te zijn. In de praktijk gaat tantra over verlichting: het draait om het overstijgen van zowel seksuele als spirituele energie, door diepe, meditatieve en intieme seks te ervaren.

7. Een tantra bijeenkomst is net een sekte

Wierook, klankschalen, zweverige muziek, kussens op de grond, mensen die over elkaar heen rollen….Zo lijkt het net een sekte ja. Probeer niet teveel bezig te zijn met de omgeving of aankleding. Concentreer je op de inhoud. Bij een tantra training leer je technieken die jou helpen meer met jezelf, je lichaam en je partner te verbinden. Hier is niks sektarisch aan. Een fabel dus.

8. Een tantra training kun je niet alleen doen

Gelukkig ook een fabel! Ik heb de tantra training samen met mijn partner gevolgd, maar er waren ook singles aanwezig. Daarnaast ligt het ook aan de stroming waarop de training zich richt; bij witte tantra gaat het juist om solo cultivatie van de levensenergie. Bij een rode of roze tantra training kan voorkomen dat je aan iemand gekoppeld wordt, omdat je de meeste oefeningen wel samen doet. Maar je kunt je prima in je eentje voor een tantra training opgeven.

9. Tantra verbetert je seksleven

Feit! Het is niet een doel op zich, maar het draagt zeker bij aan een beter, maar vooral bewuster, seksleven en vanuit een diepere verbinding met jezelf én elkaar. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over tantra seks: Tantra seks; wat is het en hoe doe je het? – Vidya

Tantra oefeningen voor thuis

Vind je het nog te spannend om meteen aan een tantracursus deel te nemen? Ik ben dit platform gestart om jou bewust te laten worden van je eigen wensen en behoeften op relatiegebied. Zelfstudie hoort daar ook bij. Daarom kan ik je dit boek aanraden. Jan en Caroline, de auteurs van dit boek, zijn in Nederland bekende tantratrainers. Zij leven de tantrische liefde in hun eigen relatie en zijn een inspirerend voorbeeld in hun trainingen en (relatie)therapie. Wil je tantra in je eigen vertrouwde omgeving ontdekken, dan is dit boek een perfect startpunt.

Online tantra training

Wil je tantra ontdekken in je eigen vertrouwde omgeving? Dat kan! Doe een cursus of training online, met of zonder partner. Tessa, de oprichtster van dit platform, is jaren geleden ook online gestart en kan jou deze online training aanbevelen: A Tantra way of Living – Introduction to tantra. Waarom deze tantra training voor beginners, wat levert het je op? Verwacht het volgende:

 • Brengt meer geluk in je leven
 • Biedt stimulans in werk, familie en dagelijks bestaan
 • Kan een enorme impuls geven aan je persoonlijke groei, vooral als je single bent
 • Versterkt positieve emoties
 • Faciliteert de ontwikkeling van je karakter
 • Laat je optimisme groeien,
 • Vergroot je zelfrespect, liefde voor jezelf en zelfvertrouwen
 • Verbetering van slaap, innerlijke rust en ontspanning
 • Maakt je zachter, vriendelijker en brengt je dichter bij de aarde
 • Introduceert een nieuwe dimensie in je seksuele energie
 • Verhoogt je intimiteit en verbindt je dieper met zowel jezelf als anderen
 • Opent de deur naar sacred lovemaking

De trainer van deze cursus is een ervaren tantrika, die trainingen geeft over de hele wereld. In verschillende modules neemt ze je mee in de wereld van tantra en kunt de training op je eigen tempo volgen. Deze tantra training voor beginners kost tijdelijk € 97,- in plaats van € 147,- en vind je hier: online tantra training voor beginners.

We hebben je support nodig

Volg je ons al op social media? We zouden het enorm waarderen als je ons bereik helpt te vergroten. Op Instagram en Facebook delen we dagelijks inspiratie, quotes en meer, maar let op: hier moet je waarschijnlijk vanaf dit jaar € 11 euro lidmaatschap voor gaan betalen. Zie dit artikel. Telegram daarentegen is en blijft gratis. Hier is ook geen sprake van censuur, dus kunnen we op Telegram ongegeneerd praten over tantra, seks, plantmedicijnen en alternatieve geneeswijzen & healings zonder warnings te krijgen van zogenaamde fact checkers of plotseling verwijderde berichten. We zouden het enorm waarderen als je ons op alle drie de kanalen volgt zodat we zoveel mogelijk mensen bewuster mogen maken. Thanks for the support! 

Vidya Instagram
Vidya Facebook
Vidya Telegram
Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *