TOP
Trauma Talk

Food for the brain: vitamine D bij trauma, PTSS en depressie

Vitamine D bij trauma en depressie

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 12 minuten van je tijd in beslag.

Helpt vitamine D als aanvulling op therapie voor trauma, PTSS of depressie? Dit artikel beginnen we met de verschillen tussen trauma, PTSS en depressie. Maar één ding heeft het gemeen; vitamine D suppletie kan de symptomen inderdaad verminderen, blijkt uit een uitgebreid onderzoek.

Trauma

Er zijn twee soorten trauma’s: enkelvoudig trauma en meervoudig trauma. Enkelvoudig trauma verwijst naar een enkele gebeurtenis die buitengewoon bedreigend of schokkend was. Denk aan een ongeval, verkrachting of een gewelddadige aanval. Deze gebeurtenis kan leiden tot symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals herbelevingen, vermijdingsgedrag en verhoogde prikkelbaarheid.

Meervoudig trauma verwijst naar blootstelling aan meerdere traumatische gebeurtenissen over een langere periode. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die zijn blootgesteld aan huiselijk geweld, seksueel misbruik of een relatie met een narcist. Meervoudig trauma kan leiden tot complexe PTSS, waarbij de symptomen vaak ernstiger en moeilijker te behandelen zijn.

| Lees ook: Mentale schade, fysieke klachten en ziekten na toxische relatie |

Trauma en hechting in relaties

Trauma heeft invloed op de manier waarop we ons hechten aan anderen, vooral in romantische relaties. Mensen die trauma hebben ervaren, kunnen zich mogelijk vermijden of zichzelf isoleren van anderen als gevolg van de angst om opnieuw gekwetst te worden. Anderen kunnen juist vastklampen aan hun partners en zich zeer afhankelijk voelen van hen. Deze hechtingspatronen kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de relaties en de manier waarop de partners zich tot elkaar verhouden.

Trauma bonding is een fenomeen waarbij mensen zich emotioneel verbonden voelen met iemand die hen op de een of andere manier heeft gekwetst. Deze emotionele verbondenheid ontstaat vaak als gevolg van de intense gevoelens die tijdens het trauma werden ervaren. Mensen kunnen zich vastklampen aan deze verbinding als een manier om met de pijn van het trauma om te gaan. Dit leidt eigenlijk altijd tot een zeer ongezonde en ongelukkige relatie. Als je twijfelt of jouw relatie gebaseerd is op een trauma bond, dan kun je hier de gratis checklist downloaden: Trauma Bonding Checklist – Vidya Shop

Trauma bonding bestaat uit een cyclus van misbruik en vergeving, waarbij de persoon die het trauma heeft veroorzaakt, blijft terugkeren naar het leven van de persoon die is getraumatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een relatie met een narcist, waarbij het moeilijk is om hem/haar te verlaten, ook al weet je dat de relatie niet gezond voor je is. Dit kan voortduren, zelfs als het gedrag van de dader (narcistische partner) voortdurend schadelijk is voor de ander. Hier is meer te lezen over de trauma bonding cyclus: 7 fases van trauma bonding; een cyclisch patroon – Vidya.

Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS)

Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) daarentegen is een psychische aandoening die kan worden veroorzaakt door een angstaanjagende of levensbedreigende gebeurtenis. Oorspronkelijk een term die werd gebruikt om de getraumatiseerde toestand van sommige terugkerende oorlogsveteranen te beschrijven. Inmiddels is bekend dat een verscheidenheid aan traumatische situaties PTSS kan veroorzaken, zoals ongevallen, misdaad, een traumatische bevalling of seksueel misbruik. Het is overigens onduidelijk of slachtoffers van herhaald of langdurig seksueel misbruik meer of minder PTSS-klachten rapporteren dan slachtoffers van een eenmalige verkrachting, valt te lezen in een artikel van Tijdschrift voor Gedragstherapie & Cognitieve Therapie.

Na het ervaren van een gevaarlijke situatie kunnen mensen sterke gevoelens van paniek, woede of levendige beelden hebben,. Maar in de meeste gevallen vervagen deze sensaties na enkele maanden. Geschat wordt dat 20% van de mensen die een trauma hebben meegemaakt PTSS ontwikkelen. De symptomen houden dan aan.

Verschil trauma en PTSS

Trauma en PTSS (posttraumatische stressstoornis) zijn gerelateerd, maar hebben wel een belangrijk verschil.

Trauma is een psychologische reactie op een schokkende gebeurtenis of reeks aan gebeurtenissen. Denk aan een ongeluk, geweldsmisdrijf, seksueel misbruik. Of ander soortgelijk traumatisch voorval. Traumatische gevoelens leiden tot angst, hulpeloosheid, wanhoop en shock. Maar ook tot symptomen zoals slaapproblemen, herinneringen aan het trauma willen vermijden, flashbacks, angst en woede.

PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis. Het is een specifieke diagnose die wordt gesteld als symptomen van trauma langer dan een maand aanhouden en het dagelijks functioneren beïnvloeden.

In essentie is PTSS een extreme en langdurige reactie op een traumatische gebeurtenis. Niet iedereen die een traumatische gebeurtenis meemaakt ontwikkelt echter PTSS. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle symptomen van trauma betekenen dat iemand PTSS heeft.

Depressie

Zowel trauma als een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan uitmonden in een depressie. Trauma’s en PTSS kunnen zeer ingrijpend zijn en leiden tot angsten, emotionele schade en dissociatie. In beide gevallen zijn de slachtoffers overmatig prikkelbaar en waakzaam. Ook dit kan leiden tot een depressie. Bovendien hebben mensen met PTSS vaak last van slaapgebrek, waarvan onderzoeken hebben aangetoond dat dit een rol speelt bij de ontwikkeling van een depressie.

| Lees ook: Hoe kan ik me vaker ontspannen voelen? |

Vitamine D bij trauma, PTSS & depressie

Een vitamine D tekort wordt gekoppeld aan depressie, maar onderzoekers ontdekken nu dat een tekort ook in verband wordt gebracht met psychiatrische aandoeningen zoals posttraumatische stressstoornis. Daarnaast toont onderzoek uit 2021 onder 1830 volwassenen gediagnosticeerd met trauma, dat 39% van hen een tekort had aan vitamine D. En nog eens 38,4% had een verminderd niveau van vitamine D.

Van vitamine D wordt aangenomen dat het de functies van het centrale zenuwstelsel reguleert. Het zenuwstelsel speelt een grote rol bij trauma en depressie. Het sympathisch zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel staan namelijk met elkaar in verbinding staan als je gezond en in balans bent. Deze wisselen elkaar af in activatie.

Maar wanneer er een traumatische of pijnlijke gebeurtenis plaatsvindt, komt er een enorm grote hoeveelheid energie vrij in je lichaam. Deze energie wordt geblokkeerd of bevroren, omdat je doorzakt in je doorsale systeem. Dit is het oudste zenuwstelsel in je lichaam, waar je niks anders kunt dan ademhalen om te overleven. Dit zorgt voor grote problemen. Daarom is het essentieel om te weten dat vitamine D hier een rol in speelt. Hier is gelukkig uitgebreid onderzoek naar gedaan.

| Lees ook: Onverwerkt trauma symptomen; de rol van het zenuwstelsel – Vidya |

Vitamine D en het zenuwstelsel

Vitamine D speelt dus een belangrijke rol bij het reguleren van ons zenuwstelsel. Vitamine D-receptoren worden in verschillende delen van het zenuwstelsel aangetroffen, waaronder in de hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen. Een tekort is niet alleen in verband gebracht met trauma en depressie. Het wordt ook in verband gebracht met multiple sclerose, de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Allemaal directe aandoeningen aan het zenuwstelsel.

Vitamine D-receptoren

Vitamine D-receptoren zijn eiwitten die zich in verschillende delen van het zenuwstelsel bevinden, waaronder de hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen. Wanneer vitamine D zich bindt aan deze receptoren, hebben ze verschillende biologische effecten die belangrijk zijn voor de regulatie van het zenuwstelsel.

Een van de belangrijkste functies van vitamine D in het zenuwstelsel is het reguleren van de calciumhomeostase. Vitamine D bevordert de opname van calcium in het bloed en de opname van calcium in de botten en tanden. Bovendien reguleert vitamine D de calciumniveaus in het zenuwstelsel, wat belangrijk is voor een gezonde zenuwfunctie.

Daarnaast beschermen vitamine D-receptoren in de hersenen het zenuwstelsel tegen schade en degeneratie veroorzaakt door ontsteking. Toxische invloeden zoals onder andere stress, als gevolg van trauma en PTSS bijvoorbeeld, zorgen voor ontstekingen.

Uitgebreide meta-analyse naar effecten vitamine D

Een ander onderzoek, een uitgebreide meta-analyse uit 2022, toont aan dat vitamine D-supplement depressieve symptomen als gevolg van trauma of PTSS bij volwassenen kan verminderen. Een internationaal team van onderzoekers bestudeerde tientallen onderzoeken van over de hele wereld.

De nieuwe meta-analyse over het verband tussen vitamine D-supplement en depressie is de grootste die tot nu toe is gepubliceerd. Het analyseerde de resultaten van 41 onderzoeken wereldwijd. Deze onderzoeken hebben de werking van vitamine D bij depressieve symptomen van volwassenen onderzocht door middel van gerandomiseerde placebogecontroleerde onderzoeken bij verschillende populaties. De onderzoeken werden uitgevoerd bij patiënten met depressie, bij de algemene bevolking en bij mensen met verschillende fysieke aandoeningen. De resultaten laten zien dat toevoegen van vitamine D effectiever is dan een placebo als het gaat om het verlichten van depressieve symptomen. Er waren grote verschillen in de gebruikte vitamine D-doses, maar meestal was het 50-100 microgram per dag dat een gunstig effect toonde. Lees hier meer over het onderzoek: Vitamin D supplementation seems to alleviate depressive symptoms in adults | University of Eastern Finland (uef.fi)

Zonlicht & voeding

Het menselijk lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Stel je je huid bloot aan zonlicht, dan wordt er in de huid een precursor van vitamine D omgezet in vitamine D3. Vitamine D3 wordt vervolgens in de lever en nieren omgezet in de actieve vorm van vitamine D.

Bioresonantie therapeut Lisella van Bioresonantie Amsterdam zegt hierover:

Vitamine D heeft zeker effect op je gemoedstoestand, omdat je het nodig hebt voor de aanmaak van serotonine en dopamine. Een treffend voorbeeld vind ik de inwoners van de noordelijke landen zoals Finland, waar minder licht en zon is. Daar komt vaker depressie voor. Vergelijk het eens met de energie en het optimisme van mensen in zuidelijker gelegen landen. Wat ik zelf in de praktijk merk wanneer mensen vitamine D in de winter nemen, is dat ze hun energie en kracht beter kunnen behouden en ze daardoor makkelijker de winter doorkomen. Als er echt sprake is van een depressie, zou ik ook altijd kijken naar wat er niet klopt in het leven van de persoon. Wat diegene aan emotionele ballast meedraagt dat losgelaten mag worden. Om zo meer je uiterlijke realiteit te laten matchen met wie je innerlijk bent. Je kan vitamine D zeker als ondersteuning en hulpmiddel gebruiken. Alleen het supplement zal het niet volledig je depressie doen oplossen.

Naast blootstelling aan zonlicht kan vitamine D ook worden verkregen uit voeding. Vette vis (zoals zalm, makreel en tonijn), levertraan, eieren en verrijkte voedingsmiddelen (zoals melk, ontbijtgranen en margarine) bevatten allemaal vitamine D.

Vitamine D suppletie

In het noordelijk halfrond kunnen we minder zonlicht tot ons nemen. Vitamine D wordt namelijk voornamelijk geproduceerd in de huid onder invloed van zonlicht, en wanneer de blootstelling aan zonlicht beperkt is, kan het moeilijk zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen via de voeding alleen. Zeker voor mensen die dus kampen met de gevolgen van trauma, stress of depressie is het raadzaam om vitamine D suppletie tot je te nemen.

Waar moet je op letten

Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van vitamine D-supplementen kunnen beïnvloeden. Hieronder vind je een aantal kenmerken om op te letten als je vitamine D suppletie wil aanschaffen.

  • Zuiverheid: een hoogwaardig supplement is vrij van verontreinigingen, zoals zware metalen en andere onzuiverheden.
  • Dosering: de dosering van het supplement moet overeenkomen met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D.
  • Vorm: vitamine D-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten en vloeistoffen. Een hoge kwaliteit vitamine D-supplement bevat de meest opneembare vorm van vitamine D, namelijk vitamine D3 (cholecalciferol).
  • Kwaliteit van ingrediënten: het is belangrijk dat de ingrediënten van het supplement van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan strenge kwaliteitsnormen.
  • Betrouwbaarheid van het merk: kies voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om de kwaliteit van zijn supplementen en dat voldoet aan de richtlijnen voor kwaliteitscontrole en productie.
  • Verpakking: een hoogwaardig vitamine D-supplement wordt geleverd in een goed afgesloten en donkere verpakking om oxidatie en afbraak van de vitamine te voorkomen.
  • Keurmerken: een kwalitatief supplement heeft vaak een keurmerk, zoals het keurmerk van de International Fish Oil Standards (IFOS) of het USP Verified-keurmerk. Dit geeft aan dat het supplement is getest op zuiverheid en potentie.

Vitamine D suppletie online kopen

Na het uitgebreide research dat we gedaan hebben voor dit onderzoek, zijn we verheugd dat we Vidya lezers korting kunnen geven op vitamine D producten van Vitakruid. Gebruik bij het afrekenen deze code voor 5% korting op je aankopen: Vidyakorting.

Vitamine D3 extra hoge dosering
Vitamine D3 vegan op algenbasis
Vitamine D3 druppels

Immuunsysteem volledig ondersteunen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een depressie of burn-out een lagere weerstand hebben. Dit komt doordat het lichaam constant in gevecht is met zichzelf, zo valt te lezen op de website van Burn-out Specialist. Dit wordt ook bevestigd door Brain Balance expert Charlotte Labee. Zo zegt zij:

Alles wat je brein en lichaam belast of heeft belast, kan ten koste gaan van je immuunsysteem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chronische stress, een operatie, burn-out, depressie en medicatie.

Het is daarom aan te raden om niet alleen een vitamine D supplement aan je dagelijkse routine toe te voegen, maar ook een multi totaal supplement. Zo raden wij NuviaLab Immune aan. Een zeer krachtig voedingssupplement met plantenextracten van de hoogste kwaliteit die de werking van het immuunsysteem volledig ondersteunen. Het bevat onder andere ingrediënten van de honingboom, gist extract, vlierbessen extract, rozenbottel extract, zink, rutine en hoog gedoseerde vitamine D. Je kunt dit supplement hier kopen: NuviaLab Immune.

Aanvulling op therapie

Vitamine D suppletie alleen is niet voldoende bij de behandeling van trauma, PTSS of een depressie. Het werkt slechts ondersteunend. Het is aan te raden om een behandeling te ondergaan onder begeleiding van een professional, zoals een psycholoog of psychiater. Er zijn verschillende soorten behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie of EMDR.

Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte behandeling voor zowel trauma als depressie. Het richt zich op het veranderen van negatieve denkpatronen en het aanleren van nieuwe vaardigheden om beter om te gaan met stressvolle situaties. EMDR is een behandeling specifiek gericht op het verwerken van traumatische ervaringen.

Silvia Hoevenaar van Key to Health pleit voor een holistische benadering. Zij deelt met ons:

Naar mijn inziens komt een depressie altijd voort uit trauma. Niet je emoties kunnen uiten en daardoor een slechte vertering. Maar ook andere processen raken daardoor in de war, je hormoonhuishouding en brein raken van slag. Je leeft niet meer vanuit spirit en er is weinig verbinding met het echte zelf, waardoor je ook niet het pad volgt waarvoor je hier bent. Ik kijk naar het hele plaatje; wat kan er allemaal qua levensstijl verbeterd worden. Het helpt zeker om te kijken naar vitamines en mineralen. Echter richt ik mij op een combinatie van supplementen, zingeving, medicinale paddenstoelen, EFT, frequentietherapie en eventueel lichaams- of regressietherapie via doorverwijzingen. Maar genezen van een depressie is nooit een quick fix. Depressie heeft met je hele zijn te maken. Suppletie is dan een aanvulling op een holistische therapie.

We hebben je support nodig

We zouden het enorm waarderen als je ons bereik helpt te vergroten, omdat we zoveel mogelijk mensen bewuster willen maken. Op Instagram en Facebook delen we dagelijks inspiratie, quotes en meer. Maar let op: hier moet je waarschijnlijk vanaf dit jaar € 11 euro lidmaatschap voor gaan betalen. Zie dit artikelTelegram daarentegen is en blijft gratis. Hier is ook geen sprake van censuur, dus kunnen we op Telegram ongegeneerd praten over tantra, seks, plantmedicijnen en alternatieve geneeswijzen & healings. Zelfs zonder warnings te krijgen van zogenaamde fact checkers of plotseling verwijderde berichten! We zouden het enorm waarderen als je ons op alle drie de kanalen volgt zodat we zoveel mogelijk mensen bewuster mogen maken. Thanks for the support!  

Vidya Facebook
Vidya Instagram
Vidya Telegram
Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *