Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 4 minuten van je tijd in beslag.
Hoe sta jij op dit moment in het leven? Heb je het gevoel dat je relaties maar niet lukken? Loop je elke keer weer tegen dezelfde problemen aan in je relatie? Heb je het gevoel dat bepaalde situaties in je leven zich keer op keer herhalen? Je wilt je graag verbinden met de ander en zodra je dat doet, houdt de ander je op afstand omdat je te dichtbij komt. Dit artikel neemt je mee in je geboorte imprint, de blauwdruk welke onder andere invloed heeft op het ontwikkelen van bindingsangst of verlatingsangst.
Geboorte ervaring is blauwdruk
Jouw geboorte ervaring vormt voor een groot deel de blauwdruk voor je leven. Zelfs de periode vóór je geboorte heeft hier al invloed op. De eicel waaruit je gevormd wordt heeft namelijk al twee maanden voor de rijping geheugen. Alles heeft invloed; hoe je moeder zich voelde, hoe de relatie op dat moment met je vader was, maar ook de staat van haar baarmoeder en externe toxiciteiten tijdens de zwangerschap. Maar ook de emoties die je moeder gevoeld heeft spelen door, die heb jij als blastocyste en foetus ook ervaren. Ga maar eens na wat angst, stress of eenzaamheid met je doen, hoe klein je op dat moment ook was. Mocht daar ook nog eens een heftige geboorte bij komen, of seperatie direct na de geboorte, dan kan dit mogelijk hét recept zijn voor bindingsangst of verlatingsangst.
| Lees ook: Geboorte imprints & het effect op je relatie |
Geboorte herinneringen blijven onbewust
Geboorte herinneringen worden opgeslagen in ons onderbewustzijn waar ze ons jarenlang kunnen blijven beïnvloeden. Individuele cellen slaan geheugen op gebaseerd op ervaringen al zelfs voordat de hersenen gevormd worden.
Gevoelens, emoties en overtuigingen die door separatie bij de geboorte kunnen ontstaan zijn onder andere;
- Gevoel van verlatenheid
- Gevoel van afwijzing
- Jaloezie in relaties
- Angst om alleen gelaten te worden
- Angst om aan de ander te binden
Gevoelens die kunnen ontstaan vanuit de angst om te verbinden zijn;
- Angst om jezelf te verliezen
- Mensen die te dichtbij komen op afstand houden
- Snel ervaren dat een relatie verstikkend is
- Partners aantrekken en afstoten (vooral als de verbinding sterker wordt)
- Vaak zoekende naar nieuwe thrills, hoogtepunten maar ook nieuwe partners
- Vaak twijfelen over de relatie waar je al in zit
Bindingsangst & verlatingsangst
Verbindingsangst en verlatingsangst zijn twee kanten van een polariteit die elkaar steeds aantrekken. Die polariteit komt naar voren binnen de relatie met de ander. Het is allemaal heel herkenbaar, ook voor mij. Je staat er vaak niet bij stil, maar wist je dat de manier waarop je bent geboren van grote invloed kan zijn op jouw leven en de liefdesrelaties die je aangaat? Ik heb jaren te maken gehad met verlatingsangst en verbindingsangst. Het kwam voort uit mijn eigen geboorte, waarin ik voor twee maanden in quarantaine heb gelegen. Verlaten lag ik in de couveuse zonder de aandacht en nabijheid van mijn moeder te voelen. Ik werd toentertijd verpleegd en verzorgd door nonnen.
De impact die het op mijn latere leven had, was angst om te verbinden én verlaten te worden. In mijn relatie heb ik me nooit goed kunnen verbinden, al dacht ik zelf altijd dat dit wel het geval was. Een imprint die ik vanaf mijn geboorte onbewust heb meegedragen, maar pas op latere leven tot uiting kwam.
| Lees ook: Ben jij veilig of angstig gehecht? Doe de test! |
De relatie met je moeder is de moeder van al je relaties
De verbinding met je moeder is van wezenlijk belang voor de verbinding in al je relaties. Je bent als kind afhankelijk van je moeder als eerste hechtingsfiguur. Het oermoeder instinct weet precies wat een kind nodig heeft. Als daar iets mis is gegaan tijdens de bevalling, na de bevalling (zoals in mijn geval), of zelfs nog daarvoor tijdens de eerste 9 maanden in de buik van je moeder, kan dit pijnlijke gevolgen hebben in je latere leven. Als je in het verleden de verbinding niet hebt gevoeld, voel je een onbewuste aantrekkingskracht tot personen die ook niet in staat zijn om zich met zichzelf te verbinden, waardoor je ook steeds weer dezelfde personen aantrekt in je leven. Dit patroon wordt dan onbewust herhaald in relaties. Je zoekt in wezen in de ander, hetgeen waarin je zelf nooit bent vervuld.
Verbinden met jezelf
Op het moment dat ik zelf het onbewuste stuk van mijn geboorte periode ging aankijken, veranderde ook mijn leven. Ik maakte bewuste keuzes en er kwamen andere mensen op mijn pad waartoe ik me aangetrokken voelde. De sleutel ligt in de diepere verbinding met jezelf. Van jezelf houden is de grootste zelfzorg die je jezelf kunt geven. Dit vraagt om liefdevolle aandacht en ruimte voor jezelf. Elke keer weer finetunen, durven voelen en naar binnen keren om de relatie met jezelf te verbeteren. Oprecht lief zijn en zonder oordeel naar jezelf durven kijken, is veelal het moeilijkste wat er is. Het vraagt om moed en zelfcompassie, maar de beloning is groot. De vraag is dan; ‘wat heb ik op dit moment nodig in mijn leven?’
| Lees ook: Met jezelf verbinden door te leven vanuit flow |
Bindingsangst & verlatingsangst doorbreken
Laat de liefde in jezelf groeien en daarmee de liefde voor de ander. Dat is stap één, maar hoe dan? Wil je graag verandering in je leven doorvoeren, oude patronen doorbreken die jouw liefdesrelatie in de weg staan, een duwtje in je rug en de ondersteuning die je nodig hebt in een veilige bedding? Elke maand reserveer ik tijd voor een gratis consult, waarin ik je een half uur begeleid en je gaat voelen wat nodig is.
Wil je gewoon even sparren en heb je vragen, of wil je gewoon even je verhaal kwijt? Maak dan gebruik van mijn persoonlijke aanbod. Niets is fijner als je even op weg wordt geholpen en er iemand naar je luistert zodat je weer even verder kan. Je bent onvoorwaardelijk welkom in mijn praktijk. Van hart tot hart.

Leave a Comment