TOP
Real Relating

NLP voor je relatie; kan het relatieproblemen sneller oplossen?

NLP voor je relatie: relatieproblemen oplossen en je de liefde verrijken

Het lezen van dit artikel neemt ongeveer 11 minuten van je tijd in beslag.

Ontdek hoe NLP voor je relatie een krachtige en effectieve techniek kan zijn om complexe relatieproblemen aan te pakken en hardnekkige patronen zoals afwijzing, codependentie en verlatingsangst te doorbreken. Leer hoe Neurolinguïstisch Programmeren je kan helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf en je partner, effectiever te communiceren en een gezondere, liefdevollere relatie op te bouwen. En dit alles via simpele tools en technieken die je zelf, thuis in je vertrouwde omgeving, kunt toepassen.

Kun je met NLP relatieproblemen oplossen? Dat is de vraag die ik in dit blogartikel voor je ga beantwoorden. Mocht je geen zin hebben om het hele artikel door te spitten, dan kan ik je alvast dit antwoord geven; ja! Het is inderdaad mogelijk om relatieproblemen op te lossen met behulp van NLP-technieken. Naar aanleiding van het materiaal dat ik besteld heb, spreek ik met de maker Rubin Alaie. Hij deelt een quote van een van zijn deelnemers aan het online programma:

Dankzij NLP zijn er nooit meer misverstanden in mijn relatie. Een van de NLP-tools die ik dagelijks in mijn relatie gebruik, is het Meta-Model. Hiermee voorkom ik ruis in de communicatie: “Weet mijn partner wat ik bedoelde met die woorden?” Dat ga ik nu steeds goed na, zodat ik zuiver communiceer.

De NLP materialen van Rubin worden onder andere gebruikt door verschillende GGD instanties, diverse onderwijsinstellingen, coach & ondernemer Simone Levie en Hypnose Instituut Nederland. Voor we de tools & technieken verder gaan bespreken, wil ik je eerst meenemen in wat NLP precies is.

Wat is NLP?

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) is een methodiek die is ontwikkeld in de jaren zeventig door Richard Bandler en John Grinder. Het is gericht op het begrijpen en verbeteren van menselijke communicatie, gedrag en de manier waarop we denken. Voordat we het ontstaan, de kernpunten en voordelen verder gaan toelichten, wil je misschien eerst antwoord krijgen op deze vraag: kan NLP je relatie verbeteren of verrijken? Het antwoord is ja! Scroll direct door naar beneden, naar de NLP cursus voor koppels, en laat je inspireren. Dan gaan we nu verder met de geschiedenis van NLP.

Het ontstaan van NLP

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) werd in eerste instantie ontwikkeld door Richard Bandler. Hij is een wiskundige en computerwetenschapper. John Grinder is een professor in taalkunde. Ze begonnen samen hun werk aan NLP door de communicatiestijl en therapeutische technieken van enkele vooraanstaande psychotherapeuten en communicatie-experts van die tijd te bestuderen.

Het oorspronkelijke doel van Bandler en Grinder was om te begrijpen waarom sommige therapeuten zoals Fritz Perls (grondlegger van Gestalttherapie), Virginia Satir (familietherapeute), en Milton Erickson (hypnotherapeut) zulke opmerkelijke resultaten behaalden in hun praktijk. Terwijl anderen minder succesvol waren. Ze wilden ontdekken welke specifieke taal- en communicatiepatronen deze experts gebruikten om positieve veranderingen bij hun cliënten teweeg te brengen.

Door gedetailleerde observatie en analyse van deze experts ontwikkelden Bandler en Grinder een set technieken en concepten die ze later NLP noemden. Ze geloofden dat het begrijpen en toepassen van deze technieken anderen kon helpen om sneller positieve veranderingen in hun gedrag en denkpatronen te bereiken.

NLP combineerde elementen uit de taalkunde, psychologie, systeemdenken en hypnotherapie om een breed scala aan technieken en benaderingen te creëren die gericht waren op persoonlijke groei, communicatie en therapie. In de loop der jaren heeft NLP zich verder ontwikkeld en is het toegepast in verschillende domeinen, waaronder coaching, psychotherapie, onderwijs, verkoop en leiderschapstraining.

Kernpunten NLP

Ben je nog niet zo bekend met NLP, dan leggen we hier uit wat de kernpunten van NLP zijn en waarom het zo interessant is om toe te passen in je eigen leven:

 1. Communicatieverbetering: een belangrijk doel van NLP is het verbeteren van de communicatievaardigheden van mensen. Het biedt technieken en methoden om effectiever te communiceren met anderen, zowel verbaal als non-verbaal.
 2. Inzicht in excellentie: NLP stelt dat als iemand uitblinkt in een bepaald gebied, het mogelijk is om de denk- en gedragspatronen van die persoon te begrijpen en te ‘modelleren’. Dit betekent dat je de succesvolle strategieën van anderen kunt leren en toepassen in je eigen leven.
 3. Subjectiviteit en realiteitsconstructie: NLP benadrukt dat onze ervaringen subjectief zijn en dat we onze eigen realiteit construeren op basis van onze waarnemingen en interpretaties. Het helpt mensen bewuster te worden van hun denkprocessen en percepties.
 4. Ankers en ankertechnieken: NLP maakt gebruik van technieken zoals ‘ankers’om bepaalde emotionele toestanden of reacties te associëren met specifieke stimuli. Dit kan worden toegepast voor zelfbeheersing, motivatie of emotionele welzijn.
 5. Rapport en kalibratie: Rapport is de belangrijkste relationele vaardigheid in NLP. Het benadrukt dan ook het belang van het opbouwen van een goede band met anderen, wat verwijst naar het opbouwen van een sterke en harmonieuze communicatieve relatie. Kalibratie omvat het nauwkeurig waarnemen van non-verbale signalen van anderen om inzicht te krijgen in hun emotionele toestand.
 6. Neurologische niveaus: NLP introduceert het concept van neurologische niveaus, variërend van omgeving en gedrag tot overtuigingen en identiteit. Het begrijpen van deze niveaus kan helpen bij het aanpakken van problemen en het bereiken van persoonlijke doelen.
 7. Toepassingen: NLP wordt gebruikt in diverse contexten, waaronder coaching, (relatie) therapie, zakelijke communicatie, onderwijs en persoonlijke ontwikkeling. Het is flexibel en kan worden aangepast aan verschillende doelen en situaties.

| Lees ook: Hoe leer je je partner beter kennen? 49 voorbeeldvragen & tips |

Voor wie is NLP geschikt?

NLP, oftewel Neurolinguïstisch Programmeren, is een waardevolle tool voor iedereen die op zoek is naar persoonlijke groei, transformatie en verbeterde communicatie. Zowel met zichzelf als met anderen. Het biedt inzichten en technieken om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, wat essentieel is voor succes in alle aspecten van het leven. Of je nu streeft naar professionele groei, emotionele veerkracht, of gewoon betere relaties met de mensen om je heen wilt opbouwen, NLP kan je helpen om effectievere communicatievaardigheden te ontwikkelen en negatieve denkpatronen te doorbreken. Bovendien is NLP ook bijzonder geschikt voor koppels die hun relatie willen verrijken. Je kunt diepgaander begrip en verbinding creëren, waardoor de liefde voor elkaar groeit.

NLP voor je relatie

Koppels kunnen verschillende voordelen behalen door NLP-technieken toe te passen in hun relatie, vooral bij het aanpakken van relatieproblemen. Enkele van de mogelijke winsten zijn:

 1. Verbeterde communicatie: NLP helpt koppels om effectiever te communiceren, wat een van de belangrijkste pijlers is van een gezonde relatie. Door NLP-technieken te gebruiken, kunnen ze leren om helderder te communiceren, beter naar elkaar te luisteren en misverstanden te verminderen.
 2. Conflictoplossing: NLP biedt technieken om conflicten op een constructieve manier aan te pakken. Koppels leren hoe ze hun emoties kunnen beheersen, empathie kunnen tonen voor elkaars perspectieven en samenwerkingsvaardigheden kunnen ontwikkelen om problemen op te lossen.
 3. Emotionele verbinding: NLP helpt koppels om een diepere emotionele band te creëren. Door inzicht te krijgen in elkaars emoties en behoeften, kunnen ze een sterke en ondersteunende relatie opbouwen.
 4. Persoonlijke groei: NLP moedigt persoonlijke groei aan, zowel individueel als als koppel. Het helpt mensen om beperkende overtuigingen en gedragspatronen te identificeren en te veranderen. Dit leidt tot een meer bevredigende relatie.
 5. Intimiteit en Vertrouwen: NLP kan bijdragen aan het vergroten van intimiteit en vertrouwen in een relatie. Door open en eerlijke communicatie te bevorderen, kunnen koppels zich meer op hun gemak voelen om zichzelf te uiten en zich kwetsbaar op te stellen.
 6. Gedeelde doelen en visie: NLP-technieken helpen koppels om gedeelde doelen en een gezamenlijke visie voor hun toekomst te ontwikkelen. Dit kan de relatie versterken door een gevoel van richting en samenhang te creëren.
 7. Effectieve relatiepatronen: NLP helpt bij het identificeren en doorbreken van destructieve relatiepatronen. Door deze patronen te herkennen en te veranderen, kunnen koppels meer harmonie en stabiliteit in hun relatie brengen.
 8. Verrijking van de liefde: voor koppels die hun romantische verbinding willen versterken, kan NLP helpen bij het vergroten van passie, romantiek en wederzijds begrip in hun relatie.

NLP als techniek om relatieproblemen op te lossen

NLP kan relatieproblemen oplossen door zich te concentreren op verbeterde communicatie en gedragsverandering. Het biedt koppels praktische technieken om effectiever met elkaar te communiceren, misverstanden te verminderen en empathie te vergroten. Door NLP kunnen partners destructieve patronen herkennen en vervangen door gezondere interacties. Het helpt ook bij het identificeren en aanpakken van beperkende overtuigingen die het gedrag en de relaties kunnen beïnvloeden. Door zich bewust te worden van hun eigen denkprocessen en die van hun partner, kunnen koppels samenwerken aan het begrijpen van elkaars behoeften en emoties. Het resultaat kan een diepere emotionele verbinding, verbeterd vertrouwen en effectievere conflictoplossing zijn, wat uiteindelijk kan leiden tot het oplossen van relatieproblemen en het versterken van de band tussen partners.

| Lees ook: Relatieproblemen bij verschillende levensfases |

Relatiepatronen doorbreken

NLP kan niet alleen relatieproblemen op korte termijn oplossen, het kan zelfs helpen om hardnekkige patronen in je relatie te doorbreken. Heb je last van verlatingsangst? Of juist het tegenovergestelde; ben je bang om je te binden en laat je daarom destructief gedrag zien (aantrekken en afstoten)? Ook dan is NLP interessant.

Maar hoe dan?

Dit is hoe NLP als techniek wordt ingezet om relatiepatronen te doorbreken:

 1. Bewustwording en identificatie: de eerste cruciale stap is om bewust te worden van de specifieke patronen van verlatingsangst, bindingsangst of een ander hardnekkig patroon. Dit omvat het herkennen van de situaties of triggers die deze gevoelens en reacties activeren. NLP-technieken, zoals zelfreflectie en journaling, kunnen helpen bij het identificeren van deze patronen.
 2. Onderliggende overtuigingen ontdekken: verlatingsangst en bindingsangst worden vaak gevoed door diepgewortelde overtuigingen over zichzelf en relaties. NLP kan helpen bij het ontdekken van deze onderliggende overtuigingen, die meestal onbewust zijn. Dit kan worden gedaan door middel van vragen stellen, zelfreflectie, en exploratieve gesprekken.
 3. Herstructurering van beperkende overtuigingen: nadat de beperkende overtuigingen zijn geïdentificeerd, is de volgende stap om ze te herstructureren. NLP biedt technieken zoals reframing. Hierbij leer je om negatieve overtuigingen om te zetten in positievere en realistischere denkpatronen. Bijvoorbeeld, als iemand de overtuiging heeft dat “alleen zijn slecht is”, kan NLP helpen bij het herkaderen van deze overtuiging naar “alleen zijn biedt kansen voor zelfgroei en onafhankelijkheid.”
 4. Gedragsverandering en exposure: NLP moedigt aan om nieuwe gedragspatronen te ontwikkelen die beter aansluiten bij gezonde relaties. Dit kan inhouden dat je stap voor stap wordt blootgesteld aan de angstopwekkende situaties, terwijl je nieuwe copingstrategieën toepast. NLP biedt technieken om rustiger te blijven in stressvolle momenten en bevordert positieve reacties.
 5. Visualisatie en neurologische verankering: NLP maakt gebruik van visualisatie en neurologische verankering om gewenste gedragsveranderingen te versterken. Bijvoorbeeld, iemand met verlatingsangst kan geleerd worden om zichzelf te visualiseren in een situatie waarin ze kalm en zelfverzekerd blijven wanneer hun partner tijd alleen nodig heeft. Deze positieve mentale beelden kunnen worden gekoppeld aan een fysieke aanraking of gebaar om ze te verankeren.
 6. Oefening en herhaling: het doorbreken van hardnekkige patronen vereist oefening en herhaling. NLP-technieken moeten consequent worden toegepast en geoefend in verschillende situaties om blijvende gedragsverandering te bereiken.
 7. Professionele begeleiding: in veel gevallen kan het nuttig zijn om begeleiding te krijgen van een NLP practicioner. Maar dat is het mooie ervan, dit kun jij zelf zijn! Iedereen kan NLP leren, gewoon thuis, wanneer je de juiste materialen tot je beschikking hebt.

| Lees ook: 9 coping strategieën in relaties; van verlatingsangst en liefdesbang tot codependentie |

NLP voor je relatie; zelf toepassen

Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken met NLP en leren hoe je de technieken zelf kunt toepassen? Dat kan bijvoorbeeld met het NLP Doe Boek. Dit boek is ideaal voor NLP beginners en krijg je gewoon thuis toegestuurd. Het boek bevat 130 praktische tools voor inspirerende communicatie en relaties met meer begrip en diepgang. Daarnaast zitten er nog een aantal bonussen bij en word je lid van de community van het NLP College, de uitgever van dit boek. Het boek kost slechts € 34,99. Je koopt het boek hier: NLP voor relaties – Doe Boek.

NLP cursus voor koppels

De NLP Praktijk Doecursus is een videocursus met 52 challenges die je elke dag samen kunt toepassen. Vergeleken met het boek, ga je met de videocursus dieper op de materie in, daarnaast blijven video’s over het algemeen beter hangen, wat betekent dat je de stof waarschijnlijk makkelijker kunt toepassen. Alle technieken worden met voorbeelden in de video’s uitgelegd. Daarnaast ontvang je per praktijkvoorbeeld een opdracht om het zelf toe te passen. Als koppel kun je dus meteen aan de slag en direct resultaat zien! De online leeromgeving biedt ook toegang tot de community van het NLP College. Je vindt de NLP Praktijk Doecursus hier: NLP videocursus voor je relatie.

NLP Practitioner- en Master Practitioner-technieken leren

NLP Practitioner-training is het eerste niveau van NLP-certificering. Tijdens deze training leer je de basisprincipes en -technieken van Neurolinguïstisch Programmeren, inclusief communicatievaardigheden, patroonherkenning en basisveranderingstechnieken. NLP Master Practitioner-training is het gevorderde niveau van NLP-certificering en bouwt voort op de kennis en vaardigheden die je hebt verworven als NLP Practitioner. Tijdens deze training verdiep je je begrip van NLP en leer je geavanceerde technieken en strategieën.

De diepte in; alles leren over NLP en jullie liefde verankeren

Wil je écht de diepte in en alles leren over NLP wat er te leren valt? Doorgaan tot en met het Master Practitioner niveau zodat jullie liefde nog meer bedding krijgt? Dan is het Grote NLP Audiopakket [mp3] – Alle Practitioner & Master Theorie een interessante optie. Dit complete NLP audiopakket bevat alle NLP-tools die je nodig hebt. Je gaat alles leren wat er maar te leren valt in de verschillende NLP Practitioner- & Master Practitioner-opleidingen in het binnen- en buitenland. Je ontvangt niet alleen de bekende technieken, maar ook kleine elementen van grote minder bekende technieken. Dit audio-pakket bevat dus meer theorie en opdrachten dan in een gewone NLP-training! Het feit dat het om audiomateriaal gaat, maakt het super easy om tot je te nemen. Je kunt luisteren wanneer je maar wilt. Meer info of direct investeren in je relatie doe je hier: NLP Audio-pakket voor koppels.

Ik pas de NLP-technieken niet alleen toe in mijn romantische verbindingen, ook op zakelijk vlak en bij familiaire relaties heb ik er veel aan. Heb jij ook ervaring met NLP en zou je iets erover willen delen? Laat het ons weten!

Vidya

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *